Usta yönetmen John Wick 4'ü yerden yere vurdu: "İnanılmayacak kadar iğrenç"

Akademi Ödüllü Oliver Stone, John Wick 4'ün gerçeklikle bağını kaybettiğini söyledi

John Wick serisinin yönetmeni Chad Stahelski'ye göre Ballerina ve The Continental, geniş bir John Wick evreninin başlangıcı olabilir (Lionsgate)

Müfreze (Platoon) ve Katil Doğanlar’ın (Natural Born Killers) yönetmeni Oliver Stone'dan, John Wick serisinin şimdilik son halkası olan 4. filme sert bir eleştiri geldi.

Stone, John Wick 4'te yer alan aksiyon sahnelerini video oylarına benzetti ve aşırı şiddet içerdiği gerekçesiyle eleştirdi.

Yakın zamanda Variety'ye verdiği bir röportajda Stone, sinemanın popüler kültür odaklı serilerinin birçoğundan duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi ve örnek olarak John Wick 4'ü gösterdi.

Filmi "inanılmayacak kadar iğrenç" olarak nitelendiren usta sinemacı, Keanu Reeves'in başrolde olduğu aksiyon filmlerini "gerçeklikten kopuk" olarak değerlendirdi. 

Uçakta John Wick 4'ü izledim. Bence film inanılmayacak kadar iğrenç. İğrenç. İnsanlar ne düşünüyor bilmiyorum. Keanu Reeves filmde 300-400 kişiyi öldürüyor. Ve bir savaş gazisi olarak söylemeliyim ki hiçbiri inandırıcı değil. Bunun bir film olduğunun farkındayım ama filmden çok bir video oyununa dönüşmüş.

John Wick 4'ün gerçeklikle bağını kaybettiğini ifade eden 76 yaşındaki yönetmen, sözlerine şöyle devam etti:

Seyirci belki video oyununu seviyor. Ama ben sıkılıyorum. Kaç araba kaza yapabilir? Kaç tane dublör kullanabilirsin? Her şey birbiri ardına geliyor. Bu inandırıcı değil.

ABD'de bağımsız film yapımcılığının altın çağında öne çıkan Oliver Stone, stüdyo güdümlü mevcut ortamdan ve bu ortamın büyük bütçeli serilere olan bağımlılığından duyduğu hoşnutsuzlukta yalnız değil. 

76 yaşındaki yönetmenin yorumları, Martin Scorsese ve Francis Ford Coppola gibi pek çok çağdaşı tarafından dile getirilen görüşlerle örtüşüyor. Bu da Hollywood'un usta isimleriyle şu anda sektöre hakim olan film türleri arasında giderek artan bir kopukluk olduğunu gösteriyor. 

Hollywood çevrelerinde sıklıkla tartışılan bir figür olan Oscar ödüllü Oliver Stone, sinema kariyerini yönetmen, yapımcı ve senarist olarak çizdi. Usta isim, kariyerinin büyük bölümünü Amerikan siyasetinin tartışmalı meselelerine odaklanarak geçirdi.

Vietnam Savaşı sırasında görev yapmış eski bir piyade askeri olan yönetmenin savaş deneyimleri Müfreze, Doğum Günü 4 Temmuz (Born of the Fourth of July) ve Cennet Ve Yeryüzü (Heaven & Earth) gibi filmlere de ilham kaynağı olmuştu.

Oliver Stone'un senaryosunu kaleme aldığı ve Alan Parker'ın yönettiği Geceyarısı Ekspresi (Midnight Express) Türkiye'de tutuklanıp hapse atılan Billy Hayes'in gerçek öyküsünden yola çıkılarak yazılmıştı. 

Oliver Stone'a En İyi Uyarlama Senaryo Oscar'ını kazandıran 1978 yapımı Geceyarısı Ekspresi, filmin gerçeği yansıtmadığı gerekçesiyle Türkiye tarafından protesto edilmişti.


Independent Türkçe, Screenrant, Variety

DAHA FAZLA HABER OKU