Myanmarlılar, Mocha Kasırgası'nı anlattı: "Su onları alıp götürdü"

"Yemek bile yiyemiyorum, hiçbir şey yapamıyorum"

Mocha Kasırgası'nın hızı saatte 217 kilometreye kadar ulaştı (Reuters)

14 Mayıs'ta Mocha Kasırgası'nın vurduğu Myanmar'da halk, yaşadıklarını anlattı. Myanmarlılar, yakınlarını kaybettikleri anları CNN International'la paylaştı.

Ülkenin batısındaki Arakan'ın kıyısında yer alan Sittwe'de yaşayan Abdül Hüseyin, gözyaşları içinde yaptığı açıklamada şiddetli rüzgar yoğunlaşırken 11 kişilik ailesiyle evde toplandıklarını söyledi:

Su taşmaya başlayınca küçük torunuma sımsıkı sarıldım.

Hüseyin ailesi, fırtınadan kaçmak için evden çıksa da birbirinden ayrı düştü. Ailenin çoğu üyesi daha yüksek bir yere gitmeyi başardı. Ancak Abdül Hüseyin'in eşi ve üç kızı suya kapıldı. Abdül Hüseyin, "Su, onları alıp götürdü" dedi.

Talihsiz baba, kasırga yatıştıktan sonra eşinin ve kızlarının cesedini bulup toprağa verdiğini açıkladı:

Aklımda sadece onlar var. Yemek bile yiyemiyorum, hiçbir şey yapamıyorum.

Hayattaki çocukları ve torunlarıyla dışarda kalan Abdül Hüseyin, son birkaç geceyi evlerinden geriye kalanlarla kurdukları kulübede geçirdiklerini belirtti. Abdül Hüseyin, çocukları ve torunları için yemek dilenmek zorunda kaldığını da sözlerine ekledi.

Magwayli bir kişi de kasırganın neden olduğu selde eşini kaybettiğini söyledi. Güvenlik sebebiyle adının açıklanmasını istemeyen kadın, orduyla direnişçiler arasındaki çatışmaların devam ettiği ülkede ateş altında kaldıklarını ve kaçmaya çalıştıklarını belirtti:

Eşyalarımızı askerlerden saklayıp ormana koymuştuk. Onları geri alıyorduk. Bu esnada etrafta silah sesi duyuldu ve saklanmak zorunda kaldık.

Magwayli kadın, kendisinin evlerine döndüğünü eşininse akıntıya kapılan köpeklerini kurtarmaya gittiğini ifade etti:

Ona 'Gitme' dedim ama beni dinlemedi.

Kadın bunun ardından komşularıyla eşini aradıklarını ve cansız bedeniyle karşılaştıklarını açıkladı:

Her yerde silah sesi var. İki yaşlı insanla ve bir çocukla ne yapacağımı bilmiyorum.

Yüz binlerce kişi tahliye edildi

Şiddetli yağmur ve sele yol açan Mocha Kasırgası, 5. kategori olarak belirlenmişti. 5. kategorideki kasırgalarda en şiddetli rüzgarlar meydana geliyor. Kasırga sebebiyle ülkenin batısındaki Arakan'da acil durum ilan edilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bangladeş ve Myanmar'da kasırga nedeniyle sahil kesimlerindeki yüz binlerce kişi tahliye edilmişti. 

Kasırganın vurduğu bölgelerde 10 binden fazla evin zarar gördüğü, elektrik ve internet erişiminin kesintiye uğradığı, su şebekelerinin zarar gördüğü, çatıların uçtuğu, ağaçların devrildiği açıklanmıştı.

Askeri darbeyi karşı kurulan Ulusal Birlik Hükümeti'ne göre kasırgada yaşamını yitirenlerin sayısı 400'ü geçti. Askeri yönetimse bu sayının 145 olduğunu duyurdu.

Ancak CNN International sel, kapanan yollar ve iletişimin kesilmesi sebebiyle gerçek sayının ve felaketin boyutunun bilinmesinin zor olduğunu vurguladı.

 

Independent Türkçe, CNN International, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU