Seçim arifesinde SYRIZA karıştı: Eski Yunanistan Dışişleri Bakanı Katrougalos yarıştan çekildi

60 yaşındaki siyasetçi, sigorta primi açıklamasıyla tepki topladı

60 yaşındaki Katrougalos ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 21 Mart 2019'da Antalya'da bir araya gelerek, Yunanistan'daki Türk azınlıklarla ve Ege'deki meselelerle ilgili görüşmüştü (@MevlutCavusoglu / Twitter)

Yunanistan'da ana muhalefetteki Radikal Sol İttifak'tan (SYRIZA) eski Dışişleri Bakanı Giorgos Katrougalos, seçim arifesinde yarıştan çekildiğini duyurdu. 

Katrougalos, çarşamba günü katıldığı bir televizyon programında, SYRIZA'nın iktidara gelmesi halinde, serbest çalışarak (freelance) geçimini sağlayan yurttaşların devlete ödediği sigorta priminin yüzde 20 oranında artırılacağını söylemesinin ardından tepki topladı. 

SYRIZA lideri Aleksis Çipras ise perşembe günü, Katrougalos'un açıklamasının parti politikasını yansıtmadığını ve böyle bir planları olmadığını belirtti. Eski bakanın açıklaması Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in liderliğindeki Yeni Demokrasi'den de eleştiri aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunun ardından Katrougalos aynı gün Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, iktidardaki muhafazakar Yeni Demokrasi'nin ortalığı karıştırmaya çalıştığını savunarak, ifadelerinin kendi görüşleri olduğunu ve SYRIZA'nın yaklaşımını temsil etmediğini yazdı. 

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Kathimerini ve Proto Thema'nın haberlerinde, Katrougalos'un açıklamasının parti tarafından yeterli görülmediği ve kendisinin istifaya zorlandığı iddia edildi.

Katrougalos, perşembe günü yaptığı açıklamada iktidar yanlısı medyaya yüklenerek, "Sağcıların medya imparatorluğunun yarattığı hasar ortada. Pozisyonumun tüm siyasi sorumluluğunu üstleniyor ve seçim mücadelesinden çekildiğimi ilan ediyorum" ifadelerini kullandı. 

Çipras hükümetinde 15 Şubat 2019 - 8 Temmuz 2019'da dışişleri bakanı olarak görev yapan Katrougalos, SYRIZA'nın başkent Atina'daki popüler milletvekili adaylarındandı.

Kathimerini, pazar günü sandığa gidecek ülkede halihazırda tamamlanan pusulalarda Katrougalos'un adının yer aldığını, seçilmesi halinde siyasetçinin meclisteki koltuğunu bırakma hakkı olduğunu aktardı.

Yaklaşık 10 milyon kişinin katılacağı seçimlerde öne çıkan partiler arasında Yeni Demokrasi ve SYRIZA'nın yanı sıra Nikos Androulakis'in liderliğindeki Panhelenik Sosyalist Hareket-Değişim Hareketi (PASOK-KINAL) ittifakı yer alıyor. 

Anketlerde Yeni Demokrasi önde görülürken, PASOK-KINAL'in "kral yapıcı" rolünü oynaması bekleniyor.


Independent Türkçe, Kathimerini, Proto ThemaKeep Talking Greece

DAHA FAZLA HABER OKU