Avrupa medyası: Rus istihbaratı Avrupa'da Erdoğan karşıtı gösteriler düzenledi

Avrupa merkezli 7 haber kuruluşunun yayımladığı belgelere göre, gösteriler AB'yle Türkiye'nin arasını açmayı ve Ukrayna'yı itibarsızlaştırmayı hedefliyordu

5 Mart'ta Paris'teki Saint Pierre Meydanı'na asılan pankartlar, bölgeden geçenlerin polise haber vermesi üzerine kaldırıldı (Youtube)

Rus istihbaratının, Avrupa Birliği'yle Türkiye'nin arasını açmak için büyük Avrupa kentlerinde Erdoğan karşıtı gösteriler düzenlediği öne sürüldü.

Putin muhalifi eski Rus oligark Mihail Hodorkovski'nin finansal destek sağladığı Dossier Center tarafından sızdırılan ve Avrupalı medya kuruluşlarıyla paylaşılan belgelere göre, İsveç'teki Kur'an yakma eylemlerinin yarattığı etkiden "ilham alan" Rus istihbaratı, Avrupa çapında Erdoğan'ı aşağılayacak eylemler organize etti.

Danmarks Radio, Le Monde, Süddeutsche Zeitung, NRK, SVT, Delfi ve WDR/NRD'de yayımlanan haberde, belgelerin Rus istihbaratı içinden bir subay tarafından sızdırıldığı ve haberi yayımlayan kurumların bu kişinin kimliğini bildiği vurgulandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rus istihbaratına ait olduğu iddia edilen belgelerde, "Bugün Türkiye ile AB ülkeleri arasında belirgin bir gerilim var. Ve bu sadece Türkiye'yle İsveç arasındaki sert diplomatik temaslar ve İsveç'in NATO'ya üyelik süreciyle ilgili değil. Avrupa genelinde İslamofobik düşüncelerde genel bir yükseliş var" değerlendirmesi yapıldı. 

İsveç'teki Kur'an yakma eylemlerine Türkiye'nin verdiği tepkiye dikkat çekilen belgelerde, Lahey'de göstericilerin Türk bayraklarını ezdiği ve Erdoğan posterlerinin yakıldığı bir gösteri organize edilmesi tavsiye edildi. Ayrıca tüm büyük Avrupa şehirlerinde Erdoğan'ı aşağılayan bir duvar yazısı kampanyası yapılması önerildi.

Belgelerde, bu tip gösterilerin Paris, Lahey, Brüksel ve Frankfurt gibi kentlerde gerçekleştirilmesi önerisi de yer aldı.

"Paris'teki gösteriyi Rus istihbaratı düzenledi"

Avrupa merkezli birçok medya kuruluşunun yayınladığı iddialara göre, 5 Mart'ta Paris'te gerçekleştirilen gösteri, Rus istihbarat servisinin tuttuğu kişiler tarafından gerçekleştirildi.

Sabat saatlerinde Paris'in bilinen bölgelerinden birine üzerinde Ukrayna bayrağının da bulunduğu bir pankart asan göstericiler, kendilerini görüntüleyen kameraya da "Erdoğan'ı durdurun" diye bağırdı.

Daha sonra Facebook ve Youtube'a yüklenen bu görüntülerin sosyal medyada yayılması sağlandı.

Asılan pankartta, "Erdoğan, deprem Rus turisleri kabul ettiğin için bir intikamdı. Sırada Alanya var!" ifadeleri yer aldı. Pankartla birlikte fotoğraf çektiren göstericilerden birinin Nazi selamı verdiği de görüldü.

paris2214.jpg
5 Mart akşamında Paris'teki birçok sokağa "Erdoğan'ı durdurun" ve "Sırada Alanya var" ifadelerinin yer aldığı yazılar yazıldı (Facebook)


Sızan belgelerde gösterinin amaçları, "Ukrayna tarafının Türkiye'deki trajediye verdiği nankör ve provokatif tepkiyi göstermek ve Zelenski yönetimi altında Ukraynalı aktivistlerle Ukrayna toplumunun yıkıcı Nazi doğasını vurgulamak" olarak sıralandı.

Belgelerde "Maalesef pankartlar 40 dakika sonra asıldığı yerden indirildi" ifadeleri yer alsa da, yapılan eylemin amacına ulaştığı ifade edildi ve gösterinin haberleştirildiği medya kuruluşlarının bağlantıları paylaşıldı.

Gösteriyle ilgili görüntüleri analiz eden Danmarks Radio ve Le Monde, 5 Mart'taki gösteride yer alan kişinin Cezayir uyruklu olduğu ve Rusya'nın St. Petersburg kentinde eğitim gördüğünü tespit etti. 

Aynı kişinin Avrupa genelinde birçok gösteriye katıldığı ve konuyla ilgisiz eylemlerde, "NATO, Donetsk'i bombalamayı durdur" ve "Ukrayna'ya daha fazla silah gönderme" gibi dövizler taşıdığı anlaşıldı.

rr333.JPG
Rus istihbaratı tarafından hazırlandığı iddia edilen bir Youtube videosunda Türk bayrağının yakıldığı görülüyor


"Putin bu provokasyonlarla iki hedefine ulaşıyor"

2008'den 2022'ye kadar Münih Güvenlik Konferansı'nın başkanlığını yapan eski diplomat Wolfgang Ischinger, konuyla ilgili Almanya merkezli Tagesschau'ya değerlendirmelerde bulundu.

Ischinger, "Putin, bu provokasyonlarla iki hedefine ulaşıyor. Birincisi, İsveç'in NATO'ya girişini daha zor hale getiriyor. İkincisi İslam karşıtı Avrupa imajıyla Türkiye'deki muhafazakarları güçlendiriyor ve Erdoğan'ın yaklaşan seçimlerdeki şansını artırıyor" ifadelerini kullandı.

Estonya merkezli Delfi'ye konuşan Uluslararası Savunma ve Güvenlik Merkezi'nden Indrek Kannik ise, "Rus istihbaratının bu eylemi şaşırtıcı değil, aksine tipik davranışlarının bir parçası. Bazı ülkelerde dost edinemeyeceklerini biliyorlar ve bunun yerine farklı ülkeler arasında çatışmalar yaratıyorlar. Rusya bunu Batı'yı zayıflatmak ve bölmek için yapıyor" diye konuştu.


Independent Türkçe, Expressen, Tagesschau, Le Monde 

DAHA FAZLA HABER OKU