Rus istihbaratı: Tatarski suikastının arkasındaki Ukraynalı, Türkiye'ye kaçtı

Savaş yanlısı Rus blogger, bombalı heykelle öldürülmüştü

Tatarski'nin Moskova'da geçen hafta düzenlenen cenaze törenine yüzlerce kişi katılmıştı (Reuters)

Rusya devletinin iç güvenlik kurumu Federal Güvenlik Servisi (FSB), savaş yanlısı blog yazarı Vladlen Tatarski'nin ölümünden sorumlu bir kişinin Türkiye'ye kaçtığını öne sürdü.

FSB'den yapılan açıklamada, Ukrayna yurttaşı Yuri Denisov'un 3 Nisan'da Ermenistan üzerinden Türkiye'ye kaçtığı iddia edildi.

Tatarski, St. Petersburg'daki Street Food Bar No 1 adlı kafede 2 Nisan'da meydana gelen patlamada yaşamını yitirmişti. Bombalı saldırıda en az 42 kişi de yaralanmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Savaş yanlısı yazarların buluşmasına katılan ve gerçek adı Maxim Fomin olan 40 yaşındaki blogger'a saldırı düzenlediği gerekçesiyle Ukrayna yurttaşı Darya Trepova tutuklanmıştı. 

4 Nisan'da yapılan duruşmada, 26 yaşındaki Trepova hakkında terör suçundan hukuki işlem başlatılmış, kendisinin 2 Haziran'a kadar hapiste tutulmasına karar verilmişti

Kamera kayıtlarında Trepova'nın bara götürdüğü bir heykelciğin patladığı görülmüştü. Trepova, sorgusunda heykelin içinde bomba olduğunu bilmediğini savunmuştu.

FSB ise Trepova'ya bombayı veren kişinin 1987 doğumlu Denisov olduğunu öne sürüyor. Buna göre Denisov, başkent Moskova üzerinden bir bağlantısını kullanarak heykelciği Trepova'ya ulaştırdı.
 

tatarski.jpg

Tatarski, Ukrayna cephesinden de haberler yapmıştı (Telegram)


Rus istihbaratı, Denisov'un Ukrayna'nın başkenti Kiev'den yola çıkıp Letonya üzerinden şubatta Moskova'ya girdiğini iddia etti. 

Denisov'un bir süre Tatarski'nin yaşam tarzını ve sık sık gittiği mekanları öğrenmek için gizlice bilgi topladığı da savunuldu.
 


Rus istihbaratı, Trepova'nın hapis yatan muhalif siyasetçi Aleksey Navalni'nin destekçisi olduğunu da ileri sürmüştü. Navalni Vakfı'ndan yapılan açıklamadaysa kuruluşun saldırıyla ilgisi olmadığı iddia edilmişti. 

Öte yandan Ulusal Cumhuriyet Ordusu (NRA) adlı Kremlin karşıtı bir grup, 4 Nisan'da saldırıyı üstlenmişti.

Saldırıda sivillerin hedef alınmasını amaçlamadıklarını savunan NRA, hiçbir istihbarat örgütünden ya da yabancı kaynaktan destek almadıklarını ve Trepova'nın suçsuz olduğunu öne sürmüştü. 


Independent Türkçe, Moscow Times, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU