Ani servet, erkeklerin aksine kadınların boşanma isteğini artırıyor

İsveç'te yürütülen bir çalışmaya göre, aniden elde edilen servet, bekar erkekleri para ellerine geçtikten sonraki beş yıl içinde evlenmeye, evli çiftleri ise 10 yıl içerisinde boşanmaya itiyor

Taraflardan birinin aniden servet sahibi olması durumunda evliliğin dengesi bozulabiliyor / Görsel: Pixabay

Evlilik ve servet arasındaki ilişki üzerine halkın fikirleri ile bilimsel çalışmalar arasında bir kesişme olabilir.

İsveç'te yürütülen bir çalışma, bu kesişmeyi açığa çıkardı. Çalışmaya göz atanların, araştırma verilerini, kültürel farklılıkları ve Arap bölgesindeki şartları da dikkate alması gerekiyor. 

Fortune dergisinde yayımlanan bir makaleye göre İsveç, İspanya ve ABD üniversiteleri tarafından İsveç'te yürütülen bir araştırma, paranın kişiyi karşı cinsin gözünde çekici kıldığını, bu nedenle evliliği, boşanmayı ve çocuk sahibi olmayı etkilediğini kanıtladı.

Halk arasında da bu yönde yaygın bir inanç varken Nobel Ödülü alan ekonomist Gary Becker da 90'lı yıllarda bu duruma dikkat çekmişti. 

Yeni çalışma, ortalama değeri 1 milyon İsveç kronuna kadar olan İsveç piyango ikramiyelerini kazananlardan bazılarını ele aldı.

Erkek ve kadın kazananlardan rastgele seçilen örnekler ile toplum arasından seçilen rastgele örnekler karşılaştırıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çalışmada elde edilen neticeye göre, aniden elde edilen servet, bekar erkekleri para ellerine geçtikten sonraki beş yıl içinde evlenmeye, evli çiftleri ise 10 yıl içerisinde boşanmaya itiyor.

Birden servet elde eden erkeklerin ayrıca çocuk sahibi olma eğilimleri de artış gösteriyor.

Diğer yandan kadınlar açısında bakıldığında ise, aniden elde edilen servet, kadınların boşanma davası açma isteklerini iki kat artırıyor. 

Nitekim kadınların statülerinin yükseldiği ülkelerde evli kadınlar bu karara çok daha fazla meylediyor.

Bu konuya müdahale eden toplumsal ve kültürel unsurların varlığına dikkat çeken söz konusu çalışma, erkek egemenliği meselesi ve gizli veya açık çeşitli biçimlerine ilişkin sorulara açık hale geldiğine, meselenin gelişmiş Batı ülkelerindeki eşitlik ve kadın hakları üzerindeki etkisinin boyutuna değiniyor. 

Anlaşılan para akışı, kadınları paranın yokluğunda kabul edecekleri baskılardan kurtarıyor. Elde ettikleri para, kendilerini bu yüklerden kurtarmalarını sağlıyor. 

Arap okuyucular için daha derin ve daha karmaşık soruları gündeme getirebilecek olan bu haber, erkek egemenliğinin iç içe geçmiş biçimlerinden muzdarip Arap kadınları için daha da önemli olabilir.

Kendi toplumları, kültürleri ve bu yöndeki uygulamaları ile ilişkilerinde çok önemli bir eksen olan bu tür konularda kadınların görüşlerini dinleyip seslerine kulak vermek önemli olabilir. Öyleyse bekleyip görelim.

DAHA FAZLA HABER OKU