PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Kolaj: Independent Türkçe

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 16 Nisan 2023;

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 
 


Uganda'da 2 bakan hırsızlık suçlamasıyla gözaltına alındı

Doğu Afrika ülkesi Uganda'da demir yolsuzluğu soruşturmasında 2 bakan gözaltına alındı.

2 hafta önce yapılan bir gözaltının ardından geçen hafta bir gözaltı daha geldi.

Polis Sözcüsü Fred Enanga, yaptığı açıklamada, Maliye, Planlama ve Ekonomik Kalkınma Bakanı Amos Lugoloobi'nin, devlet tarafından ihtiyaç sahipleri için üretilen demir levhaları zimmetine geçirdiği iddiasıyla gözaltına alındığı bilgisini paylaştı.

Bakan Lugoloobi'nin pazartesi günü hakim karşısına çıkarılacağını belirten Enanga, Lugoloobi'nin Karamoja bölgesinde 600 demir levhayı zimmetine geçirmekle suçlandığını kaydetti.

Uganda'da yolsuzluk soruşturmasının ardından 5 Şubat'ta gözaltına alınan Karamoja Bölgesi İşleri Bakanı Mary Goretti Kitutu, hakim karşısına çıkarılmıştı.

Ülkenin kuzeydoğusunda çoğunlukla göçebe çobanların yaşadığı Karamoja bölgesinde yoksulların barınma ihtiyaçlarına destek olunması için dağıtılması istenen demir levhaların bazılarının üst düzey bakanlara ve hükümet yetkililerine verildiği ileri sürülüyor.

Uganda polisi, Bakan Kitutu'nun akrabalarını, üzerinde "Satılamaz" ibaresi bulunduğu halde levhaları satmaya çalışırken suçüstü yakalamıştı.


Kuraklığın vurduğu Kenya'da 4,4 milyon kişi kıtlık riski altında

Kuraklığın vurduğu Kenya'da son dönemde yağan yağmurlara rağmen 4,4 milyon kişi gıda güvensizliğiyle karşı karşıya.

Kuraklık nedeniyle 970 bin çocuk ve 142 bin kadın yetersiz beslenirken küresel yardım çağrısında bulunuldu.

Kenya hükümeti, son dönemlerde yağan yağmurlara rağmen ülkenin Kurak ve Yarı Kurak (ASAL) bölgelerindeki insanların hala gıda güvensizliği ile karşı karşıya olduğunu açıkladı.

Kenya'daki 47 bölgeden 23'ünde kötüleşme eğilimi gözlemlendiği bu nedenle mera ve besi hayvanı yetiştirme koşullarının yeterli olmadığı belirtildi.

Kenya, Somali ve Etiyopya da dahil olmak üzere Afrika Boynuzu'ndaki ülkeler, art arda beş kurak mevsim yaşadı. Toplamda 36 milyondan fazla insan bu kuraklıktan etkilendi.


Malavi'deki Freddy Kasırgası'nda ölenlerin sayısı bine yükseldi

Malavi Devlet Başkanı Lazarus Chakwera yaptığı açıklamada, "Bu yıkıcı iklim değişikliği olayı 1.000'den fazla insanı öldürdü, yarım milyondan fazla insanı yerinden etti ve evlerin, yolların, köprülerin, ekinlerin, pazarların, okulların, giysilerin, işyerlerinin ve elektrik hatlarının sular altında kalması nedeniyle iki milyondan fazla insanı etkiledi" dedi.

Freddy Kasırgası, Malavi'yi iki kere vurdu ve 405 kilometrelik yol altyapısı, 63 sağlık tesisi ve 500 okul kasırgadan dolayı zarar gördü. 


Kenya ilk yer gözlem uydusunu uzaya fırlattı

Kenya Uzay Ajansından yapılan açıklamada, ABD'deki SpaceX firmasına ait Falcon-9 roketi ile dünya yörüngesine yerleştirilen "Taifa-1" adındaki uydu, Kenya'nın ilk yer gözlem uydusu olarak tarihe geçti.

Taifa-1 uydusu, tarım, gıda güvenliğinin sağlanması, doğal kaynakların yönetimi ve çevre gözlem amaçları için kullanılacak.

Uydudan ilk verilerin gelecek aylarda gelmesi beklenirken bu verilerin kullanılması için uzman bir ekibin oluşturulduğu bilgisi paylaşıldı.

371 milyon dolara mal olan uydu verilerinden, devlet kurumlarının yanı sıra özel kurumların da faydalanabileceği kaydedildi. 2022 yılı sonu itibarıyla 14 Afrika ülkesi 52 uydu fırlattı.


Sudan'da ordu ile hızlı destek kuvvetleri arasında çatışma çıktı

Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında son birkaç aydır yaşanan "söz savaşı", iki güç arasında sıcak çatışmaya dönüştü.

Başkent Hartum'un çeşitli bölgelerinde silah sesleri yükseldi. Başkentin muhtelif bölgelerinde duyulan ağır makinalı silah seslerinin ardından yoğun duman yükseldiği görüldü.

Hartum Uluslararası Havalimanı'nın çevresinde de yoğun hareketlilik mevcut ve çatışma sesleri işitildi.

HDK, eski rejim döneminde Darfur'da isyancılara karşı savaşmak, sınırları korumak ve asayişi sağlamak amacıyla milis yapılanma şeklinde oluşturuldu.

2013'te Güvenlik ve İstihbarat Teşkilatına bağlanan HDK'nin on binlerce mensubu bulunuyor. Sudan Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, HDK'nin mevcut yapısının değiştirilerek orduya katılması konusunda ısrarla açıklamalar yaparken HDK Komutanı Orgeneral Muhammed Hamdan Dagalu da entegrasyona karşı çıkmadıklarını ancak bunun tamamen sivil bir yönetimin çatısı altında gerçekleşmesini istediklerini ifade etmişti. İki güç arasında bir süredir devam eden tartışma sıcak çatışmaya dönüştü.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU