Adrien Brody: Jack Nicholson, Irak'ın işgalini protesto için Oscar'ı boykot etmemi istedi

O yıl adayların tamamı törene katıldı

Adrien Brody, Oscar kazandığında 29 yaşındaydı (AFP)

Amerikalı ünlü aktör Adrien Brody, 2003'te Jack Nicholson'ın kendisinden Oscar Ödülleri'ni boykot etmesini istediğini söyledi. 

Brody, yönetmen koltuğunda Roman Polanski'nin oturduğu filmdeki performansıyla o yıl En İyi Erkek Oyuncu Oscar Ödülü'ne layık görülmüştü. 

48 yaşındaki aktör yaklaşık 20 yıl önce bu başarısıyla bu ödülü kazanan en genç oyuncu unvanını kazanmıştı. 

Brody, Piyanist'te Nazi işgali altındaki Polonya'da hayatta kalmaya çalışan Yahudi piyanist Władysław Szpilman'ı canlandırmıştı. 

Sunday Times'a verdiği röportajda Brody, Nicholson'ın o dönem ABD'nin Irak'ı işgaline tepki olarak tüm adaylardan törene katılmamalarını istediğini açıkladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Akademi Ödülleri o yıl ABD'nin Irak'ı işgal etmesinden sadece 4 gün sonra, 23 Mart'ta yapılmıştı. 

İşgal, Los Angeles'taki Dolby Theater'da düzenlenen törene gölge düşürmüştü. 

Brody'nin aktardığına göre törenden önce En İyi Erkek Oyuncu dalında aday tüm oyuncular verilecek tepkiyi tartışmak üzere Nicholson'ın evine davet edilmiş. Nicholson tüm adayların dayanışma göstermesini ve töreni birlikte boykot etmeyi önermiş. 

Brody'nin yanı sıra o sene Michael Caine, Nicholas Cage, Daniel Day-Lewis ve Nicholson'ın kendisi de aday gösterilmişti. 

Ancak prestijli ödül töreninde daha önce hiç aday gösterilmeyen Brody açıkça gideceğini belirtmiş. 

Brody röportajda meslektaşlarına durumunu şu ifadelerle anlatmış:

'Sizi bilmem ama ben gidiyorum. Bir şekilde kendimi göstermem gerekiyor. Ebeveynlerim gelecek. Bu çok sık gerçekleşen bir şey değil. Hepinizin kazandığını biliyorum. Katılmayabilirsiniz. Ama ben yapamam' dedim.

O yıl aday gösterilen 5 aktör de törende boy göstermişti. Ödülü kazanan Brody sahneye çıktığında kendisine ödülü takdim eden Halle Berry'yi öperek kendisinden uzun süre söz ettirmişti. Halle Berry bir önceki yıl En İyi Kadın Oyuncu ödülüne layık görülmüştü. 

 

 

Aktör ödülünü aldıktan sonra konuşma hazırlamadığını çünkü bunu yaptığı önceki seferlerde hep kaybettiğini söylemişti. Brody destekleri için ailesine teşekkür etmişti. 

"Bu gece hüzünle doluyum çünkü çok tuhaf bir zamanda ödülü alıyorum" diyen Brody konuşmasında şu ifadelelerle savaşa da değinmişti:

Tanrı ya da Allah, her kime inanıyorsanız sizi korusun ve barışçıl ve hızlı bir çözüm için dua edelim.

Brody konuşmasının ardından ayakta alkışlanmıştı. 

Aktör röportajda ayrıca Szpilman'ı oynamak için o dönem hayatından tamamen koptuğunu, hatta sevgilisinden ayrıldığını söyledi. Üzerinden 20 yıl geçmiş olmasına rağmen filmi hâlâ izleyemediğini belirten aktör şunları dile getirdi:

Filmi izleyemiyorum bile. Yapamıyorum. Hakkında konuşurken biraz ağlıyorum.

 

Independent Türkçe, Daily Mail, Indiewire

DAHA FAZLA HABER OKU