Bütçeye 14.5 milyar liralık kaynağı açıklanmayan para girişi oldu

Bütçeye Kurumlar Vergisi ismi altında 14.5 milyar lira gizemli para girişi oldu Paranın hangi kurum, şirket ya da şirketlerden niye geldiği açıklanmadı

Merkezi yönetim bütçesi yılın ilk ayında 30 milyar 44 milyon lira fazla verdi / Fotoğraf: AA

Merkezi yönetim bütçesi yılın ilk ayında 30 milyar 44 milyon lira fazla verdi. Geçen yılki açığın aksine fazla veren bu yılki ocak bütçesine gizemli Kurumlar Vergisi damga vurdu. Kurumlar Vergisi tahsilatı, geçen yılın aynı ayına göre 30 kattan fazla artarak 14 milyar 497 milyon liraya ulaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sözcü Gazetesi muhabiri Erdoğan Süzer'in haberine göre, verginin nereden kaynaklandığı, hangi şirket ya da kurumların ödediği Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın resmi açıklamasında da yer almadı. Bakanlık bu konudaki soruları da yanıtsız bıraktı.

Bütçede büyük soru işaretlerine yol açan Kurumlar Vergisi, olağan kurallarda her yıl nisan ayında beyan ediliyor ve nisan ayı sonuna kadar da Maliye'ye ödeniyor. Bu nedenle 2021 yılında kâr elde eden özel şirketler, Merkez Bankası, kamu bankaları ve KİT'ler de dahil olmak üzere tüm kurumların 2021 yılı vergilerini nisan ayından evvel ödemeleri gerekmiyor. Buna karşın açıklanan ocak ayı bütçesinde yer alan yaklaşık 15 milyar liralık vergiyi kimin ve ne emelle ödediği büyük merak konusu oldu.

SÖZCÜ'nün ulaştığı kaynaklar, Kur Muhafazalı TL Mevduata geçen birtakım şirketlerin Bakanlığın talebi üzerine ek beyanname verip ödeme yapmış olabileceklerini belirtti. Kaynaklar, "Böylesine büyük bir gelirin nasıl oluştuğu halka açıklanmalı. Aksi halde sıra dışı bir süreç olarak bütçe güvenilirliğini zedeleyebilir" dedi.

kurumlar.jpg
Bütçe gelirlerinin dağılımı / Tablo: Sözcü

 

57 milyonluk kapalı harcama

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın harcama yetkisinde bulunan kapalı hizmet ödeneği kaleminde bu yılın birinci ayında 57 milyon 13 bin liralık harcama yapıldı. Geçen yıl tıpkı ayda yapılan örtülü ödenek harcaması 268 milyon lira, yılın tamamında da 2.7 milyar lira olmuştu. Bütçede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni yılın birinci maaşı da yer aldı. Cumhurbaşkanına ocak ayında bütçeden brüt 101 bin lira maaş ödendi.

Faizden 15 milyar TL'lik yarar

Bütçenin fazla vermesinde 15 milyar liralık gizemli Kurumlar Vergisi'nin yanı sıra faiz geliri ismi altında elde edilen 14 milyar 931 milyon liralık ikinci büyük gelir kalemi de tesirli oldu. Bütçe bilgilerine nazaran, bu kaynağın 13 milyar 338 milyon lirası borçlanma senedi geçmiş gün faiz ve primli satış geliri kaleminden elde edildi. Geçen yıl ocak ayında bütçeye yalnızca 2.3 milyar lira faiz geliri girmişti. Bakanlık, geçen yıla nazaran 6.3 kat artan faiz gelirine ait de kamuoyuna açıklama yapmadı.

Bütçenin dopingi içki ve sigara

Yılın birinci ayında yağan artırımlarla vergi artışları bütçeye büyük gelir sağladı. Fiyatlar arttıkça Katma Kıymet Vergisi (KDV) yükü de arttığı için yılın birinci ayında KDV geliri geçen yılın tıpkı ayına nazaran yüzde 80'e yakın oranda artarak 12 milyar liradan 22 milyar liraya çıktı. Büyük artırımlara maruz kalan içki ve tütünden elde edilen ÖTV ise bütçeye adeta doping oldu. Alkollü içki satışlarından elde edilen ÖTV yüzde 57 artışla 2.9 milyar liraya, tütünden elde edilen ÖTV de yüzde 71.4 artışla 9.2 milyar liraya ulaştı. Eşel mobilin tesiri devam ettiği için akaryakıtın ÖTV geliri geçen yıla nazaran 41 milyon lira azaldı. Sağlam tüketim mallarından cılız gelir elde edilirken değerlenen ithalat, ithal KDV gelirini artırdı.

 

Sözcü

DAHA FAZLA HABER OKU