Kulüplerin gözü serbest kalacak yıldızlarda: 877 milyon euroluk pazarın yıldızı Mbappe

Kulüplerde dikkatler sezon sonu sözleşmesi sona erecek oyunculara çevrildi. Mbappe, Pogba ve Dybala 877 milyon euroluk pazarın en dikkat çeken isimleri

Kylian Mbappe, Paul Pogba, Paulo Dybala ve Franck Kessie'nin transfer döneminin gözdesi olması bekleniyor / Fotoğraf: Reuters

Salgının getirdiği ekonomik zorluklarla mücadele eden kulüpler, yeşil sahalardaki başarısını da sürdürebilmek adına rekabeti üst seviyede tutmak durumunda.

Pandemiyle önemli gelir kayıpları yaşayan ancak sonrasında toparlanma sürecine giren kulüpler, sezonun tamamlanmasına 6 aydan kısa bir süre kala gözünü serbest kalacak yıldızlara çevirdi.

Kulübüyle sözleşmesinin sona ermesine 6 ay kala oyuncunun bir başka kulüple görüşmesinin önünü açan Bosman Kuralları ise bu alanda en büyük tetikleyici.

Transfer piyasasının nabzını tutan Transfermarkt'ın verilerine göre bu yıl piyasa değeri 15 milyon euro ve üzerinde olan ve sezon sonu kulüpleriyle sözleşmesi sona erecek oyuncu sayısı 29'a, toplam değerleri ise 877 milyon euroya ulaştı.

Paris Saint-Germain'in yıldızı Kylian Mbappe, Manchester Uniterd'da forma giyen Paul Pogba ile Juventus'un Arjantinli futbolcusu Paulo Dybala listenin en dikkat çeken isimleri oldu.

 

Mbappe-Reuters.jpg
Kylian Mbappe / Fotoğra: Reuters

 

160 milyon euro değer biçilen Mbappe zirvede

Transfermarkt'a göre serbest kalacak oyuncular listesinin en değerli ismi 160 milyon euro değeriyle zirvede yer alan PSG'nin Fransız futbolcusu Kylian Mbappe oldu.

Kariyerine AS Bondy takımında başlayan ve 2013'te Monaco altyapısına transfer edilen genç futbolcu, 2018'de 145 milyon euro bonservis bedeliyle başkent ekibine transfer edilmişti.

Sözleşmesi sezon sonunda bitecek Mbappe, 2020-21 sezonunda bordo-mavili formayla çıktığı 28 maçta 19 gol, 16 asistlik performans sergiledi.

Geride kalan sezonlarda takımdan ayrılacağı iddialarıyla gündeme gelen Mbappe'nin ismi Real Madrid ile anılıyor.

CIES'in Ocak 2022 itibarıyla piyasa değeri 50 milyon euro üzerindeki en değerli 100 futbolcuyu sıraladığı listede Mbappe'nin piyasa değeri 71 milyon 500 bin euro olarak açıklanmıştı.

 

Pogba-Reuters.jpg
Paul Pogba / Fotoğraf: Reuters

 

55 milyon euro değer biçilen Pogba, ikinci sırada

Premier Lig ekiplerinden Manchester United'da forma giyen Paul Pogba da sezon sonu sözleşmesi bitecek isimler arasında.

55 milyon euro ile serbest kalacak en pahalı ikinci futbolcu olan Pogba'nın 2019'dan bu yana yitirdiği değer kaybı da dikkatlerden kaçmadı.

10 Aralık 2019'da 100 milyon euro değer biçilen Fransız futbolcu, aradan geçen süreçte 45 milyon değer kaybetti.

Kariyerine Fransa'da başlayan ve 2009'da Manchest United altyapısına transfer edilen Pogba, 2012'de bedelsiz olarak Juventus'a gönderilmişti.

Tarihler 2016'yı gösterdiğinde ise Manchester United eski futbolcusunu 105 milyon euroya kadrosuna katmıştı.

"Kırmızı Şeytanlar"da bu sezon sakatlıklarla uğraşan Fransız yıldız, 4'ü Şampiyonlar Ligi olmak üzere 13 maçta takımına 7 asistlik katkı verirken skor üretemedi.

Pogba, CIES'in Ocak 2022 listesinde kendine yer bulamamıştı.

 

Dybala-Reuters1.jpg
Paulo Dybala / Fotoğraf: Reuters

 

Paulo Dybala, en pahalı üçüncü oyuncu 

Serie A ekibi Juventuslu Paulo Dybala da sezon sonu sözleşmesiz kalacak oyunculardan.

Transfermarkt'a göre piyasa değeri 50 milyon euro olarak serbest kalacak en pahalı üçüncü oyuncu olan Dybala da tıpkı Pogba gibi büyük değer kaybı yaşayanlar arasında yer alıyor.

Dybala'nın 20 Aralık 2018'deki 110 milyon euroluk piyasa değerinin 4 yıllık süreçte 60 milyon değer kaybettiği görülüyor.

Kariyerine ülkesinin Institu takımında başlayan 28 yaşındaki Arjantinli yıldız, 2012'de 11 milyon 900 bin euro karşılığında Palermo'ya, 2015'te de 41 milyon euro bonservis bedeliyle Juventus'a transfer oldu.

Bu sezon takımıyla tüm kulvarlarda 23 maça çıkan Dybala, rakip fileleri 11 kez sarsarken 4 de asist üretti.

Dybala da Pogba gibi CIES'in Ocak 2022 raporuna dahil olamamıştı.

 

Kessie-Reuters.jpg
Franck Kessie / Fotoğraf: Reuters

 

Milan'ın 25'lik yıldızı Kessie'nin ismi devlerle anılıyor

Serie A ekibi Milan'da forma giyen 25 yaşındaki Franck Kessie, transfer döneminin en önemli yıldız adayı.

Şimdiden Barcelona ve Inter gibi kulüplerle ismi anılan Fildişi Sahilli oyuncu, sözleşmesi bitecek oyuncular arasında 48 milyon euro ile en pahalı üçüncü futbolcu konumunda.

Bu sezon 21 kez kırmızı-siyahlı formayı giyen Kessie, 5 gol, 1 asistlik katkı sundu.

2019'da Atalanta'dan Milan'a 24 milyon euro bonservis bedeliyle transfer edilen Kessie de tıpkı eski takım arkadaşı Hakan Çalhanoğlu gibi Milan'dan bonservissiz ayrılabilir.

Yıldız oyuncunun ismi Barcelona, Liverpool, Inter ve Tottenham ile anılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Inter'in önemli isimlerinden Brozovic de serbest kalıyor

12 Aralık 2019'da 60 milyon euro ile en pahalı market değerine ulaşan Inter'in Hırvat yıldızı Marcelo Brozovic, 40 milyon euro ile sezon sonu sözleşmesi bitecek en pahalı değere sahip beşinci oyuncu konumunda.

2016 yazında 18 milyonluk piyasa değerine karşılık 5 milyon euroya Dinamo Zagreb'den Inter'e transfer edilen Brozovic, bu sezon takımının en çok süre alan isimleri arasında yer alıyor.

Mavi-siyahlı formayla çıktığı 29 maçta 2 bin 427 dakika süre alan Brozovic, 1 gol ve 2 asist üretse de takımın değişilmez isimleri arasında.

İtalyan Gazeteci Fabrizio Biasin, kulübün oyuncuyla sözleşmesini uzatması gerektiğini ve mutlaka bir yedeğinin takıma kazandırılması gerektiğini ifade ediyor:

Inter'in kadrosunda çok sayıda orta saha seçeneği var ancak Brozovic yine de neredeyse her zaman kullanılıyor. Çünkü takımda başka hiçbir oyuncu hazırlık sürecinde 29 yaşındaki oyuncunun niteliklerine sahip değil. Hırvat oyuncunun sakatlanması veya uzaklaştırılması, takımın oyun stilini olumsuz etkileyebiliyor. Inter'in transfer döneminde bir oyuncuya ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum. Ancak Brozovic için bir yedek aramalılar. Şu anda Brozovic, takımda tek başına bir oyuncu.

 

Dembele-Reuters.jpg
Ousmane Dembele / Fotoğraf: Reuters

 

15-35 milyon euro arasında 24 futbolcu var

İlk 5 sırası 40 milyon euro ve üzeri oyunculardan oluşan sezon sonu serbest kalacak isimlerden 15-35 milyon euro aralığında 24 oyuncu bulunuyor.

Chelsea'den Antonio Rüdiger ile Andreas Christensen ve Bayern Münih'ten Niklas Süle, 35 milyon euro piyasa değerleriyle ilk 5'i takip ediyor.

2017'de Borussia Dortmund'dan Barcelona'ya 140 milyon euro bonservis ödenerek transfer edilen ancak geçirdiği sakatlıklar nedeniyle bir türlü istenen verimi veremeyen Ousmane Dembele, 30 milyon euro değeriyle sezon sonu sözleşmesi bitecek oyuncular arasında en dikkat çeken isimlerden.

 

Belotti-Reuters.jpg
Andrea Belotti / Fotoğraf: Reuters

 

Geçen yaz İtalya Milli Takımı ile EURO 2020'de şampiyonluk yaşayan Torino'nun 28 yaşındaki oyuncusu Andrea Belotti de transfer piyasasının gözde isimlerinden olması bekleniyor. 

28 milyon euro piyasa değeri biçilen Belotti'nin ismi Milan ve Newcastle United'la anılıyor.

İstede yer alan diğer bazı futbolcuların değeri ve takımları şöyle: 

Futbolcu Takımı Değeri (euro)
Alexandre Lacazette Arsenal 20 milyon
Jesse Lingard Manchester United 20 milyon
Romagnoli Milan 20 milyon
Luiz Felipe Lazio 18 milyon
Angel Di Maria PSG 15 milyon
Andre Onana Ajax 15 milyon
Tolisso Bayern Münih 15 milyon
Federico Bernardeschi Juventus 15 milyon

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU