Kilis'te zeytin hasadı başladı… Kadın girişimci Hayta: Kilis yağlığı çok özel, birinde karabiber diğerinde kekik tadı gelir

Uygarlıklar ve farklı inanışların sembolü zeytinin, üretimden sofraya gelene kadar uzun bir yolculuğu var. Kilis'te bu yolculuğun aşamalarından biri olan hasat başladı. Çiftçiler, ürünün piyasada hak ettiği yeri bulmasını istiyor

Türkiye-Suriye sınırının sıfır noktasındaki bereketli toprakların bir kısmı, göz alabildiğine zeytin ağaçlarının yeşiliyle örtülü.

Geçenlerde Oylum Höyük'te bulunan 4 bin yıllık zeytin çekirdekleriyle tarihinde zeytin ürünleri ve ticaretinin güçlü olduğu perçinlenen Kilis'te, bu alanda daha profesyonel üretim için kollar sıvanmış vaziyette.

İpekyolu Kalkınma Ajansı'nın (İKA) desteğiyle bu amaçla Kilis'in; Kocabeyli, Karaçavuş, Süngütepe ve Saatli köylerindeki kimi çiftçiler güç birliği yaptı.

Çiftiler, Tarımsal Kalkınma Kooperatifi çatısı altında bir araya geldi.

Güçlerini birleştirerek üretim yapan, bilgi ve tecrübelerini paylaşan çiftçiler, 3,5 milyon liralık destek aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güç birliği yapan çiftçiler büyümeyi hedefliyor

Bu destekle kooperatif kuran girişimci çiftçiler, zeytin çeşitleri, zeytinyağı ve sabun üretimi yaparak pazardaki yerlerini almak için çalışmalarına hız verdi.

Tarımsal kalkınmada rol olan çiftçiler, aldıkları eğitimlerle üretimi artırarak sektörde büyümeyi hedefliyor.

Kilisli köylü girişimci çiftçiler bin bir emekle baktıkları ve adata bölgeye serilmiş yeşil bir halı andıran zeytinliklerde hasada başladı.

Burada aldıkları ürünleri çeşitli aşamalardan geçirerek yeni kurdukları tesislerinde yağa dönüştürüp piyasaya sunmanın heyecanını yaşıyor çiftçiler.

Bu girişimcilerden biri Ayşegül Hayta ailesinden öğrendiği geleneksel tekniklerle yapılan zeytinciliği şimdi modern tekniklerle harmanlayarak sürdürüyor.
 

8faf9473-25e6-439c-b10d-6debfaa507a1.jpg
Zeytin, zahmetli ve zorlu aşamalardan geçerek sofralardaki yerini alıyor / Fotoğraf: Yunus Keleş

 

"Kilis yağlığı çeşidiyle tanıştık"

Bu amaçla büyük bir organik zeytin ve zeytinyağı tesisi kuran Hayta, ev kadınlığının yanı sıra şimdilerde iş kadını kimliğini de öne çıkararak ulusal ve uluslararası pazarda yer almaya çalıştığını söyledi.

"Biz çiftçi bir ailenin çocuklarıyız, çocukluğumuz bu bahçelerin içinde geçti" diyen Hayta, "Burası Kilis… Mezopotamya'nın kalbi! Zeytin bahçelerimizde hep yemeklik yağ üretiliyor zannettik. Eşim ile birçok ülkeyi gezdik. ‘İtalya, İspanya, Yunanistan, Katar nasıl yapıyor bakalım' dedik. Prosesleri öğrendikten sonra geri döndük. İlk kez Kilis yağlık çeşidi ile tanıştık. Hep bildiğimiz bir ağaçtı ama çeşit olarak ilk kez tanışmış olduk. Biz onu çok sevdik o bizi çok sevdi ve meyvelerini bize bahşetti. Biz de yağımızı yapmaya başladık" diye konuştu.
 

 

"Bahçeye göre tadı değişebiliyor"

Hayta, Kilis zeytinyağını bir gurme edasıyla şu sözlerle dile getirerek anlattı:

"Kilis yağının en büyük özelliği; içindeki aromatik tattır. Yakıcılık oranı çok yüksek, aromatik tadı çok özel, bir karabiber tadı alırsınız, bir kekik, bir ekşi elma, çayır ve çimen… Sizi bambaşka duygulara götürür. Rengi kendine hastır çok koyudur. Farklı renklerde de olabiliyor, bahçe özelliklerine göre değişebiliyor."

"Yanlıştan dönüldü"

Kentte yetişen zeytin ağacını "Kilis yağlığı" diye niteleyen Hayta'ya göre bunun lezzeti yeni nesil tarafından biliniyor fakat değişik tatların neden kaynaklandığı henüz bilinmiyor.

"Buradaki ağaçtan yetişen zeytinden neden karabiber tadı geliyor? Bu hala araştırılıyor" ifadelerine kullanan Ayşegül Hayta, "Bunu bulmaya çalışıyoruz.  Neden kekik tadı olur? Sanırım bu, toprakların özelliği. Biz çok şanslıyız Mezopotamya gibi bir bölgedeyiz. Zeytinin ana vatanındayız" diye konuştu.

Son yıllarda Kilis zeytin ağaçlarının değerinin farkına vardığını, bunun talihini döndürdüğünü ve kaderini değiştiğini savunan Hayta, "İnsanlar 100- 200 yıllık ağaçları söküp yerine Gemlik, Memecik, Ayvalık dikiyorlardı. Şimdi tekrar herkes Kilis yağlığına döndü" ifadelerini kullandı.

78246427-4391-4eb6-bd33-896ded7716bc.jpg
Kilis'te zeytin hasadı / Fotoğraf: Yunus Keleş


"Kilis zeytini organiktir, ilaç ve gübre kullanılmıyor"

Kilis Organik Zeytin Üreticileri Birlik Başkanı Hüseyin Polat da zeytin ve zeytinyağının ön plana çıkmasından son derece memnun ve mutlu olduklarını dile getirdi.

Kooperatifleşmenin katkılarını görmeye başladıklarının altını çizen Polat, salamura, zeytinyağı ve sabun üretme tesislerinin değerinin 10 milyon lirayı bulduğunu söyledi.

Zeytinyağı, sabun ve salamura zeytin çeşitlerinin olduğunu ileride bunlara yeni ürünlerin ekleneceğinin mutluluğunu yaşadıklarını vurgulayan Polat, "Kaliteli bir zeytinyağımız var. Kilis zeytini önemlidir. Çünkü sulanmıyor, gübre ve ilaç kullanılmıyor. Günlük ağaçtan toplayıp organik olarak 20 derecede soğuk sıkım yapıyoruz. El değmeden kurum tanklara gidiyor, oradan da direk paketlemeye gidiyor" diye konuştu.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU