ÇHD davasında savunma yapan Selçuk Kozağaçlı: Hakkımda 3 kez soruşturma açıldı, üçünde de ifadeye kendim gittim, kaçma şüphesiyle tutuklandım

Yargıtay'ın Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Davası'ndaki kısmi bozma kararının ardından, ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve avukat Barkın Timtik'in tutuklu yargılandığı duruşma İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü

ÇHD davasında yargılanan Selçuk Kozağaçlı kendisiyle birlikte aynı davadan tutuklu olanlarla hakim karşısına çıktı. Kozağaçlı, haksız yere tutulduğunu savundu / Fotoğraf: AA 

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve avukat Barkın Timtik, hakim karşısına çıktı. 

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararının Yargıtay tarafından kısmen bozulmasının ardından, 2013 yılında açılan diğer davanın duruşması, İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.

Duruşmayı CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP'li vekiller Hüda Kaya ile Dilşat Canbaz, Avrupa'dan gelen baro temsilcileri ve çok sayıda avukat takip etti.

Yargıtay'ın kısmen bozma kararı verdiği 37. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davada, 14 sanık avukata verilen hapis cezaları onanmış, 4 avukat hakkındaki ceza ise bozulmuştu. 

Selçuk Kozağaçlı ve Barkın Timtik'in yanı sıra, Ezgi Çakır'a verilen ceza da bozuldu, ölüm orucunda hayatını kaybeden Ebru Timtik'e verilen ceza ise, ölüm nedeniyle düştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


İlk savunmayı Kozağaçlı yaptı

18. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosyayla birleştirilen davada, kimlik tespitlerinin ardından ilk savunmayı Kozağaçlı yaptı.

Kozağaçlı, Yargıtay'ın bozma kararının ardından işleyen sürecin usul hatası olduğunu ve tutuksuz yargılandığı bir davaya tutuklu olarak dahil edildiğini belirtti.

Eğer usul hataları yapılmamış olsa, ölüm orucunda yaşamını yitiren Ebru Timtik'in hayatta olacağını, kendilerinin ise tutuklu olmayacaklarını ifade etti.

Kozağaçlı'nın ardından ifadesi alınan diğer tutuklu sanık Barkın Timtik de usulen yapılan hatalar nedeniyle kardeşi Ebru Timtik'in adalet talebiyle ölüm orucunda hayatını kaybettiğin kaydetti. 

Timtik: Yapılan hatalardan dolayı bir avukat can verdi

Barkın Timtik, "Bu dosyada bir avukatın canı var. Usulen yapılan hatalardan geri dönülse bile giden gitti" dedi.

Savcılık, mütalaasında sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep etti. Avukat Kozağaçlı, savcılık mütalaasına karşı beyanda bulundu. 

"Bu davanın hiçbir aşamasında, hiçbir heyetten tahliye talep etmedim" diyen Kozağaçlı, “Bu dosyada 7 yıldır tutuksuz yargılanıyorum. Defalarca yurt dışına çıktım ama geri geldim. Bu dosyada yargılamadan kaçmam söz konusu değil. Benim şimdi değil, hükmün infazından kaçmam düşünülüyorsa bu da ihsas-ı reydir ve suçtur" diye konuştu.

Davanın, iddianameyi yazanların haysiyetiyle birlikte çöktüğünü savunan Kozağaçlı, “Davanın içinden minyatür bir yargılama çıkartıldı, 2017'den beri tutuklu bulunuyoruz. Beni bugüne kadar tahliye eden 6 hakim sürgün yedi, tenzili rütbeye maruz kaldı. Sizin de çoluğunuz çocuğunuz var, ben sizden nasıl tahliye talep edeyim?" ifadelerini de kullandı.

"Sizden ricam, tutukluluğuma başka bir gerekçe bulun"

Kaçma ve saklanma şüphesiyle 3 kez tutuklandığını belirten Kozağaçlı şunları kaydetti: 

"İlkinde yurtdışındaydım. Hakkımda soruşturma olduğunu öğrenince IŞİD'in roket attığı yollardan geçip ülkeme döndüm. Buna rağmen kaçma ve saklanma şüphesiyle tutuklandım. İkincisinde bir meslektaşımda misafirken ev basıldı. Arkadaşım gözaltına alındı, benim de telefonumu ve bilgisayarımı aldılar. 59 gün boyunca gidip, 'Benim hakkımda işlem yapın ya da telefonumu geri verin' dedim. 60. gün beni her gün gören savcılar hakimler, kaçma ve saklanma şüphesiyle tutuklandım. Üçüncüsünde hakkımda yakalama kararı çıktığını duyup adliyeye koştum. Beni yine kaçma ve saklanma şüphesiyle tutuklandım. Buna çok öfkeleniyorum. Ama brnim yaptığım ahmaklık. Hukuka aykırı her yakalama kararını ben gidip tamamladım. Bunu hiç kimseye aynı şeyi yapmasını tavsiye etmiyorum. Çünkü ömür geçiyor, ömrümüz çürüyor hapishanede. Sizden ricam, tutukluluğuma başka bir gerekçe bulun." 

"Siyasi sebeplerden tutukluyuz" 

Kozağaçlı'dan sonra Barkın Timtik, savcılık mütalaasına ilişkin söz aldı. 

Timtik, ölüm orucunda hayatını kaybeden kardeşi Ebru Timtik'e selam yollayarak beyanına başladı. 

"Siyasi sebeplerle tutukluyuz. Zamanımız değil sadece, canımız alındı bizden" diyen Barkın Timtik, kardeşi Ebru Timtik'in geçmişte yazdığı dilekçeler ve yazılardan bazı kısımları okudu.

Tutukluluğun devamına karar verildi

Duruşma, Selçuk Kozağaçlı ile Barkın Timtik'in avukatları Several Ballıkaya, Oğuzhan Topalkara ve Hasan Fehmi Demir'in savunmalarıyla devam etti. 

Karar için verilen aradan sonra mahkeme, ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve Barkın Timtik'in tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Kararın ardından, duruşma salonunda bulunanlar "Ebru Timtik ölümsüzdür" sloganları attı.

Bir sonraki duruşma, 15 Eylül'de görülecek.

Ne olmuştu? 

Yargıtay'ın Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) davasındaki kısmi bozma kararı vermişti. 

Yüksek mahkeme kararında, Kozağaçlı'ya örgüt üyeliği suçlamasıyla 10 yıl 15 ay hapis cezasını bozmuştu. 

Kararda, Kozağaçlı'nın başka bir dosyada örgüt yöneticiliğinden yargılandığına işaret edilmişti.

Yargıtay, diğer tutuklu sanık Barkın Timtik'e örgüt yöneticiliği suçundan verilen 18 yıl 9 aylık hapis cezasını da bozmuş, Timtik hakkında yöneltilen suçlamanın somut delillere dayanmadığı belirtilmişti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU