ÇHD'li avukatlar açlık grevinde... "İnsanlar basit hakları kullanmak için bedenlerini açlığa yatırıyor"

Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı'nın da aralarında bulunduğu 8 avukatın, 3 Şubat'ta açlık grevine başladığı belirtildi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı'nın da aralarında bulunduğu 8 avukat, 3 Şubat'ta açlık grevine başladı. Avukatlardan bir kısmının, açlık grevini süresiz ve dönüşümsüz yürüteceği ifade edildi.

Tutuklu ÇHD'li avukatların açlık greviyle ilgili, İstanbul Barosu'nda bir çok hukuk örgütünün katılımıyla basın toplantısı düzenlendi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Musa Piroğlu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Biçer, Özgürlük için Hukukçular Derneği Eş Başkanı Ayşe Acinikli, Avukatlar Sendikası adına Selin Aksoy gibi isimlerin katıldığı toplantıda, basın açıklamasını ÇHD 2. Başkanı Ümit Büyükdağ okudu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Faşizme karşı direniyorlar"

ÇHD üyesi avukatların faşizme karşı direndiğini ve direnişlerinin sadece kendilerinin karşı karşıya olduğu hukuksuzlukla ilgili olmadığını ifade eden Büyükdağ, "Bu coğrafyada faşizme, adaletsizliğe, dayatılan onursuzluğa ve çürümeye, sömüreye ve zulme karşı duran herkesi, bu süreci birlikte göğüslemeye ve tüm direnenlerin nefesine nefes katacak bir çabanın beraberce parçası olmaya çağrıyoruz" dedi.

"Bir kısmı süresiz olarak devam ettirecek"

Büyükdağ'ın ardından, ÇHD'li avukatların tutuklu olduğu dosyada tutuksuz yargılanan Didem Baydar Ünsal söz aldı.

Ünsal, avukatların yerel mahkemenin kararından önce de 60 günlük açlık grevi yaptıklarını ancak ara verdiklerini hatırlatarak, "Adalet, adil yargılanma, yargı oyunlarının son bulmasını talep ediyoruz demişlerdi. Şimdi yine aynı taleplerle bedenlerini açlığa yatırdılar. Bir kısmı süresiz olarak bu eylemi devam ettirecekler" diye konuştu. 

"Mahkemeler uzun süredir zor aygıtı olarak kullanılıyor"

ÖHD Eş Başkanı Acinikli dayanışma içinde olduklarını belirtirken, HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu da söz alarak, "İktidarın hukuku temel hukuk olarak kullanılıyor. Mahkemeler, uzun süredir zor aygıtı olarak kullanılıyor. Bu aygıt, halkların üzerinde kılıç olarak sallanıyor. Talepler, hukukun uygulanmasından başka bir şey değil. Ne yazık ki basit hakları kullanmak için insanlar bedenlerini açlığa yatırıyor. Biz HDP olarak, avukatların taleplerini sahipleniyoruz" ifadelerini kullandı. 

musa piroğlu.jpg
Musa Piroğlu (sağda) / Fotoğraf: Independent Türkçe


"Talep edilenlerin kabul edilmesini ve eylemin tahrip edici sonuçlar yaşanmadan bitmesini diliyorum"

Basın toplantısında söz alan Selahattin Demirtaş'ın avukatlarından Yıldız İmrek, "Avukatların taleplerinin açlık grevinin tahrip edici sonuçları yaşanmadan karşılanmasını ve eylemin bitmesini diliyorum" ifadelerini kullanırken, TİHV Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Biçer, "Açlık grevinden başka çare kalmaması bizleri üzüyor. Temel hakların sağlanması için mücadele eden insanların taleplerinin dikkate alınması ve herkesin bu talepleri sahiplenmesi gerekiyor" dedi. 

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı 159 yıllık cezanın 141'ine onama istemişti

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı’nın da aralarında bulunduğu 18 avukattan 17’si hakkında verilen hapis cezalarının onanması yönünde tebliğname sunmuştu.

ÇHD'li avukatlara verilen 159 yıllık cezanın 141'inin onanmasını isteyen Başsavcılık, örgüt yöneticiliği suçundan 18 yıl 9 ay hapis cezası verilen Barkın Timtik'e yönelik cezanın bozulması ve örgüt üyeliğinden cezalandırılması istenmişti.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU