Hakim Leyla’nın babasına tepki gösterdi: Çok ciddiyetsiz adamsın

Ağrı'da, bayram ziyareti için gittiği dedesinin köyünde kaybolan ve 18 gün sonra cesedi bulunan 4 yaşındaki Leyla Aydemir’in ölümüne ilişkin davada 7 sanık hakim karşısına çıktı. Hakim, Leyla’nın babasını ‘Çok ciddiyetsiz bir adamsın’ diye uyardı

4 yaşındaki Leyla'nın cansız bedeni kaybolduktan 18 gün sonra bulunmuştu / Fotoğraf: AA

Duruşmada 6 tutuksuz sanık ve avukatları, Leyla Aydemir'in babası Nihat ve Şükran Aydemir ile yakınları da hazır bulundu. Tutuklu sanık Mehmet Ali Aydemir, ise Elazığ'daki cezaevinden SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldı.

Anne şikayetçi oldu susma hakkını kullandı

 Küçük leyla’nın ailesinin avukatının duruşmaya katılmaması ‘Aile şikayetini geri çekti’ iddialarına neden oldu. Leyla’nın ailesinin dün avukatlarının bürosuna giderek, "Biz şikayetçi olmayacağız, sen davaya gelme" dediği ileri sürüldü.

Duruşmada ifade veren anne Şükran Aydemir sanıklardan şikayetçi olduğunu söyledi. Anne aydemir, “Kızımı aç bıraktılar, susuz bıraktılar. Kızıma zulüm yaptılar Allah’a ve devletime güvenip susma hakkımı kullanmak istiyorum. Yapanlardan şikayetçiyim” dedi.

Baba şikayetçi olmaktan vazgeçti

Baba Nihat Aydemir ise sanıklardan şikayetçi olmadığını belirterek, “Bayram namazı mezarlığa gittim. Leyla’nın elinde bir poşet vardı onla birlikte eve bıraktım. Ben başka bir köye gittim. Geldiğimde Yusuf taziye evinin bahçesinde oturuyordu. Ben eşime ‘Hazırlanın gidelim’ dedim. Keşke o köye hiç gitmeseydim. Leyla’yı bulamadık. Sonra her kafadan bir ses çıktı. Leyla orada burada dediler her yere baktık hiçbir yerde yok. Benim şüphelendiğim kişiler Ali K. ve Mehmet K.’dır” şeklinde ifade verdi.

Duruşmada hakim, baba Aydemir’e ciddiyetsiz tavırları nedeni ile tepki gösterdi. Hakim, ‘Ölen kızın babası değilsin de, sanık gibi davranıyorsun. Çok ciddiyetsiz bir adamsın. Magazin programlarındaki gibi altını doldurmadan birilerinden şüpheleniyorsun” dedi

SEGBİS aracılığıyla ifade veren tutuklu sanık Mehmet Ali Aydemir ise şunları söyledi:

Benim bu suçla alakam yok en büyük şahidim babası Nihat Aydemir. Beni Hamur ilçesine  babası gönderdi. İmamı getir dedi. Musa Aydemir ile Hamur’a gittim. Hamur girişinde kimlik tespiti yapıldı. Benim gittiğim güzergah ile ablamın evinin alakası yok. Ben eniştemi yoldan aldım. Benim çocuğu ablamın evine götürdüm diye atılan iftiralar gerçek değildir. Saadet ablayla ilişkim olduğunu bu yüzden sustuğunu söylüyorlar. Hepsi benim nasıl abimse Saadet benim ablam. Çocuk kaybolduğu zaman biz çay içiyorduk. Ben 4 yıldır köyde anons yapan kişiyim. Okul aile birliği başkanlığı yaptım çocuğum olmadığı halde. Anons yüzünden bile beni suçladılar.

Olay günü Leyla’nın videosunu çeken amca Musa Aydemir’de ifade verdi. Musa Aydemir, 18 gün boyunca Leyla’yı aradığını söyledi. Leyla’yı çok sevdi için sık sık videolarını çektiğini aktaran Aydemir, Leyla’nın annesi Şükran Aydemir’in kaynanası Zeynep Aydemir ile dargın olmasına rağmen bayramda köye geldiğini söyledi. Ayrıca aralarında miras ile ilgili bir kavga olduğu iddialarını ise reddetti.

Mahkeme başkanı, sanıklardan Leyla Aydemir'in amcası Yusuf Aydemir'i de güldüğü için uyardı. Hakim, 'Sen kime, niye sırıtıyorsun. Neyle yargılandığını biliyor musun? Yeğenini öldürmekle yargılanıyorsun, bir de sırıtıyorsun' dedi.

Sanıklardan B.D. ise oğlunun Kanada'ya gönderilmesinden dolayı sıkıntı yaşandığı için baba Nihat Aydemir'e kin beslediği iddiasını kabul etmeyerek beraatını istedi.

İfadelerine çalışmışlar

Duruşmaya verilen arada basına bir açıklama yapan Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) Erzurum Başkanı Avukat Ayşegül Aydoğan, annenin korktuğu için susma hakkını kullandığını iddia etti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın da duruşmaları takip ettiğini aktaran Aydoğan, “Uzun zamandır ilk kez çok adil bir mahkeme heyeti görüyorum. Yeni tutuklamalar bekliyoruz. Tutuklanan sanığın savunması tamamen çalışılmış. Daha önceki ifadeleriyle şimdiki ifadeleri birbirini tutmuyor. Savcılıktaki ifadelerini yalanlıyor bunu diğer sanıklar da yapıyor. Mahkeme heyeti de bunun farkında” dedi.

Müebbet isteniyor

Ramazan Bayramı için 15 Haziran 2018'de ailesiyle dedesini ziyarete gittiği Bezirhane köyünde kaybolan 4 yaşındaki Leyla Aydemir'in cesedi, kaybolduktan 18 gün sonra köye 2 kilometre mesafede bulunmuytu.  Aydemir'in cenazesi Bezirhane köyünde defnedilmişti.
Ağrı Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Leyla Aydemir'in ölümünden sorumlu tutulan baba Nihat Aydemir'in tutuklu bulunan kuzeni Mehmet Ali Aydemir'in de aralarında olduğu 7 sanık hakkında "çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "iştirak halinde kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan da 14'er yıla kadar hapis cezası verilmesi isteniyor.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU