Senaristi açıkladı: Merakla beklenen yeni Netflix dizisi neden siyah-beyaz?

Bugün gösterime giriyor

8 bölümlük dizinin başrollerinde Andrew Scott, Dakota Fanning ve Johnny Flynn yer alıyor (Netflix)

Netflix'in heyecanla beklenen yeni dizisi Ripley, bugün yayın platformundaki yerini alıyor. Geçen yılın çok konuşulan filmlerinden All of Us Strangers'ın ödüllü yıldızı ve Fleabag'in "seksi rahip"i Andrew Scott'ın başrolde olduğu dizi, yayın devinin kullanıcılarının çok alışık olmadığı şekilde siyah-beyaz oluşuyla da dikkat çekiyor.    

Hikayenin kendi versiyonunu anlatmak söz konusu olduğunda, Ripley'nin dizi sorumlusu Steven Zaillian'ın net bir Kutup Yıldızı var: Metne bakmak.

Anthony Minghella'nın 1999 tarihli beyazperde uyarlaması çok sevilse ve yaygın olarak bilinse de Zaillian, öncelikle Patricia Highsmith'in 1955 tarihli romanından esinlendiğini ve orijinal materyali diziye uyarladığını söylüyor.
 


Zaillian, Netflix dizisinin New York'taki ilk gösteriminde "Bir romanı iki saatte okuyamazsınız" diyor: 

8 saat, 10 saat, 12 saat sürer ve ben, bu kitaptaki hikaye anlatımının hızını ve güzelliğini bu formda yaratmaya çalışacağımı hissettim.

Kitap aynı zamanda dizinin siyah-beyaz estetiğine de ilham verdi. Zaillian, 1955'te filmlerin "temelde" siyah-beyaz olduğunu söyleyerek şöyle diyor:

Patricia kitabı yazdığında, o zamanlar bu kitaptan bir film yapıldığını hayal etseydi, bu film siyah beyaz olurdu. Elimdeki kitabın kapağı siyah-beyazdı, bu yüzden okurken aklımda o şekilde olması vardı.

71 yaşındaki senarist, "Ayrıca bu hikayenin, onun anlattığı ve benim anlatmak istediğim hikayenin, epey tekinsiz ve karanlık olduğunu hissettim" diye ekliyor. 

Bunun parlak mavi gökyüzü, renkli kıyafetler ve bunun gibi şeylerle güzel bir İtalyan ortamında gerçekleşmesini hayal edemezdim.

Kara film türüne saygı duruşu

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zaillian ve görüntü yönetmeni Robert Elswit, yeni Netflix dizisiyle kara film türüne saygılarını sunuyor. Ancak Zaillian bu türün tuzaklarından ve klişelerinden uzak durmak istediklerini de söylüyor.

Dizinin ilk birkaç bölümü gün ışığı ve parlak manzaralarla dolu. Kalan bölümlerdeyse daha karanlık ve gerçekçi manzaralar var. 

Bu aynı zamanda dizinin kasıtlı olarak yavaş ilerleyen temposuyla da uyumlu, ki başrol oyuncusu Andrew Scott da buna dikkat çekiyor.

47 yaşındaki İrlandalı aktör, "Bence hikayenin bu versiyonunun en büyük başarısı, seyirciye diziyi izlemeyi öğretmesi" diyerek ekliyor:

Televizyon çağında yaşıyoruz, sadece televizyonda değil, sosyal medyada da, her şeyi çok hızlı bir şekilde söylemeniz, 15 karakter ya da daha kısa bir sürede söylemeniz ve bunu hemen yapmanız gerekiyor, insanların bu konuda büyük bir takıntısı var. Ancak bir roman okurken, 5 ya da 6 sayfalık bir şeyin tasvirinden gerçek bir zevk alabilirsiniz. Sevdiğim şey, bazen temponun çok hızlı olabilmesi ama bazen de bir şeyin içine gerçekten dalabilmemiz. Bence bu izleyiciler için gerçek bir zevk. Sinematografinin siyah-beyaz doğasının dizinin temposu ve tonuyla bir şekilde uyum sağladığını bilmek de oyuncular olarak bize sadece var olma imkanı veriyor.

Netflix, 18 yaşından küçüklere uygun olmadığını belirttiği gerilim dizisinin konusunu kısaca şöyle özetliyor:

Bir dolandırıcı, İtalya'da sıradışı bir iş alınca zenginlerin ayrıcalıklı dünyasına adım atar. Fakat istediği hayatı elde etmek için yalanlarla dolu bir ağ örmelidir.

Ripley, bugün Netflix'te gösterime giriyor.


Independent Türkçe, IndieWire, JustJared

DAHA FAZLA HABER OKU