Dindar Amerikalılar, İncil satan Trump'ı topa tuttu

"Devlet ve kilise ayrımı kalmadı"

Trump, hakkındaki davalar nedeniyle girdiği ekonomik zorlukta İncil satmaya başladı (Reuters)

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın internetten sattığı İncil, dindar Amerikalılardan tepki topladı.

Trump, sosyal medya platformu Social Truth ve Twitter üzerinden salı günü yaptığı paylaşımlarda takipçilerinden İncil satın almalarını istedi. 

Kapağında ABD bayrağının yanı sıra "Tanrı ABD'yi Kutsasın" ifadelerinin yer aldığı İnciller, bazı Hıristiyanlardan eleştiri topladı. 

İlk kez 2021'de basılan ve 59,99 dolara satılan İncil'in içinde Amerikan Bağımsızlık Bildirisi ve Bağlılık Yemini metinleri de yer alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sosyal medya kullanıcıları, kasımda yapılacak seçimlerde ABD Başkanı Joe Biden'a karşı yarışacak Trump'ın İncil satışını "sapkınlık" ve "kutsal metne saygısızlık" diye niteledi.

Rahip Benjamin Cremer, İncil satışı için "Bir demagog kendi güç arayışı uğruna inancımızı ele geçirmeye çalışıyor" yorumunu yaptı.

Yazar ve tarihçi Jemar Tisby ise İncil'in içinde Amerikan Bağımsızlık Bildirisi, Bağlılık Yemini ve ABD Anayasası metinlerinin yer almasının kabul edilemez olduğunu savunarak, "İncil'e bu eklemelerin yapılması, devlet ve kilise ayrımını tamamen ortadan kaldırıyor" ifadelerini kullandı. 

Washington Post'ta yayımlanan analizdeyse Trump'ın "fırsatçı davranarak" böyle bir İncil satmakla büyük hata yaptığı savunuldu. Analizde, "Trump'a inanlar bu İncilleri alıp okurlarsa, büyük kusurlara sahip siyasi kahramanlarından vazgeçmek için sayısız neden bulabilirler" dendi. 
 


Trump, New York'ta emlak sektöründe dolandırıcılıkla yargılandığı davada 454 milyon dolar para cezası almış, daha sonra ceza 175 milyon dolara indirilmişti. 

Ayrıca yazar E. Jean Carroll, 1996'da kendisine tecavüz ettiği gerekçesiyle açtığı dava sonucunda Trump'tan ocakta 88,3 milyon dolar tazminat almaya hak kazanmıştı. Trump, kararı temyize götürmüş ancak süreç devam ederken mahkemeye 92 milyon dolar teminat yatırmak zorunda kalmıştı.

Eski ABD Başkanı, internet üzerinden yürüttüğü bağış kampanyasında istediği sonucu elde edemeyince İncil satmaya başladı.


Independent Türkçe, CNN, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU