DEM'in eş genel başkanı Hatimoğulları'nın eski partisi, İstanbul'da "İmamoğlu" dedi: İktidar ve ana muhalefete eşit mesafede olunamaz

SYKP İstanbul İl Örgütü tarafından yapılan açıklamada AK Parti-MHP blokuyla, ana muhalefete eşit mesafede olunamayacağı belirtildi

Fotoğraf: SYKP

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları'nın daha önce genel başkanlık yaptığı Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), yaptığı açıklamayla İstanbul seçimlerinde Ekrem İmamoğlu'nu işaret etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

SYKP İstanbul İl Örgütü tarafından yapılan açıklamada AK Parti-MHP blokuyla, ana muhalefete eşit mesafede olunamayacağı belirtildi.

Açıklamada şu vurgular yapıldı: 

Bu yerel seçimlerden zaferle çıkmasının iktidar blokunun maneviyatında yaratacağı güçlenme olasılığının ve muhalefet kampındaki 14 Mayıs'tan kalma bozgun havasının derinleşmesi riskinin 1 Nisan sonrasında çarpan etkisini görmezden gelmek sorumlu siyaset açısından kabul edilemez. Dolayısıyla 31 Mart seçimlerinin öncesinde ve sonrasında üçüncü kutup yaklaşım adı altında faşizmin kurumsallaşması tehdidini görmeyen, iktidar blokunu ve ana muhalefeti eşitleyen 'eşit mesafecilik' pozisyonu kabul edilemez. Üçüncü kutup siyasetinin gereği sayılarak eşit mesafecilik anlayışı, faşizmin kurumsallaşmasının ilerlemesine engel olma ve demokratik/toplumsal muhalefeti yeniden ve güçlü bir biçimde örgütleme görevini ıskalamak anlamını taşımaktadır. İstanbul'da 31 Mart 2024 seçimlerinde tutumumuz tereddütsüz bir biçimde AKP-MHP faşist blokuna kaybettirmek olacaktır.

Açıklamada ayrıca SYKP'nin DEM Parti içinde etkin bir çaba olma içinde devam edeceği belirtildi. Türkiye genelinde bu stratejiyle hareket edileceği belirtilen SYKP açıklamasında, İstanbul seçimlerine özel bir vurgu yapıldı ve "İstanbul seçimlerini kazanmanın AKP-MHP blokuna faşist  rejimi inşa sürecinde sosyal ve kültürel iktidarını tesis etmek ve demokrasi güçlerine karşı kaleler inşa etmek açısından ne kadar çok imkanı ifade ettiği ortadadır" denildi.

Hatimoğulları, SYKP kontenjanından milletvekili oldu

DEM Parti'nin Eş Genel Başkanlığını yeniden Tülay Hatimoğulları, partinin bileşen siyaseti gereği SYKP'den geliyor. Hatimoğulları, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisinin (SYKP) 2013 yılındaki kuruluş çalışmalarına katıldı; Halkların Demokratik Partisinin bileşenlerinden olan bu partinin merkez yönetim kurulu üyeliği yaptı ve 2016-2018 yılları arasında SYKP’nin eş genel başkanlığını yürüttü. 24 Haziran 2018'de genel seçimde HDP Adana milletvekili olarak meclise girdi. Hatimoğulları; Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nin isim değişikliği yapıp  Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi yaptığı kongrede Tuncer Bakırhan ile birlikte partinin eş genel başkanı oldu.

Saymadi de SYKP üyesi

Öte yandan SYKP'nin eski Parti Meclisi üyesi Ahmet Saymadi'nin bir toplantıda yaptığı açıklamalar da tepki çekmişti.  DEM Parti adına açıklama yaptığı iddia edilen Ahmet Saymadi için "Parti kurullarımızda yer almayan, partimiz adına hiçbir konuşma yetkisi bulunmayan Saymadi’nin açıklamaları tamamen kendi hayal dünyasının ürünleridir" denildi. Ahmet Saymadi kayıt altındaki konuşmasında CHP ile işbirliği yapıldığını iddia etmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU