Steven Spielberg, hem antisemitizmi hem de İslam düşmanlığını kınadı

Oscar ödüllü sinemacı, "Geçmişi hatırlayamayanlar onu tekrarlamaya mahkumdur" dedi

Spielberg, "nefretin yükselişine" karşı uyardı (Reuters)

Steven Spielberg yeni bir konuşmasında antisemitizmin ve Müslüman düşmanı nefretin yükselişini kınayarak, "Geçmişi hatırlayamayanlar onu tekrarlamaya mahkumdur" uyarısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Jaws filminin yönetmeni, Holokost konulu filmi Schindler'in Listesi'ni (Schindler’s List) çektikten sonra 1994'te kurduğu ABD Güney Kaliforniya Üniversitesi (USC) Shoah Vakfı'nın 30. yılını kutlayan bir ödül töreninde konuştu. Vakıf, en yüksek onur olan USC madalyonu aldı.

The Wrap'e göre Spielberg, "7 Ekim teröristleri tarafından işlenen iğrenç eylemlere karşı öfkelenebiliriz ve aynı zamanda Gazze'deki masum kadın ve çocukların öldürülmesini kınayabiliriz" dedi.

Bu bizi, dünyada iyilik için eşsiz bir güç haline getiriyor. İşte bugün burada 1994'teki dönemden bile daha önemli hale gelen Shoah Vakfı'nın çalışmalarını kutlamak için bulunmamızın nedeni de bu.

Spielberg, "[Schindler'in Listesi'nin] hikayesini anlatmanın ve Shoah Vakfı'nı kurmanın travması" diye adlandırdığı durumdan sonra neredeyse film yapmayı bırakıyordu.

25 Mart Pazartesi günü yaptığı konuşmada, üniversite kampüslerinde önyargıya maruz kalan genç öğrencilere dikkat çekerek şöyle ekledi:

Öğrencilerin yüzde 50'si Yahudi oldukları için bazı ayrımcılıklara maruz kaldıklarını söylüyor. Bu durum Müslüman, Arap ve Sih düşmanı ayrımcılıkla birlikte yaşanıyor.

Jurassic Park'ın yönetmeni sözlerine şunları ekledi:

Tarihin tekerrür etmesine mahkum olabileceğimizden giderek daha fazla endişe duyuyorum... Bir kez daha Yahudi olma hakkı için savaşabiliriz. Antisemitizmin ve her türlü nefretin yükselişini durdurmak, demokratik cumhuriyetimizin sağlığı ve uygar dünyanın her yerindeki demokrasinin geleceği açısından kritik önem taşıyor.

Shoah Vakfı, Holokost'tan kurtulanların ve tanıkların hikayelerini koruyor. Holokost, İbranice'de Yahudi halkının soykırımı anlamına gelen Shoah diye de adlandırılıyor.

Bu proje, Yahudi halkının tanıklıklarının sesli-görsel röportajlar halinde kaydedilmesini amaçlıyor ve bu kayıtların; araştırma, eğitim ve insanlığın iyiliği için sonsuza kadar erişilebilir olması sağlanıyor. 

Proje bugüne kadar 56 binden fazla tanıklık topladı. 

Geçen yıl Stephen Colbert'in ABD yapımı talk show programına katılan Spielberg, ABD'de antisemitizmin yükselişiyle ilgili endişelerini paylaşmıştı. 

Spielberg, "Bunu çok ama çok şaşırtıcı buluyorum" demişti.

Antisemitizm her zaman vardı, ya hemen köşe başında, biraz gözden uzakta ama her zaman gizleniyordu ya da 1930'larda Almanya'da olduğu gibi çok daha açıktı.

 


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU