Ruhani, ‘Süleymani’nin intikamı’ için Ayn el Esad üssüne düzenlenen saldırı hakkında kendilerine bilgi verilmediğini doğruladı

Dönemin İran cumhurbaşkanı, saldırıyı televizyondan öğrendi

Fotoğraf: Şark'ül Avsat

İran eski Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, eski Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’in kitabında yer alan, ABD kuvvetlerinin Irak’ın batısındaki karargahı olan Ayn el-Esad üssünün 4 yıl önce hedef alındığı gece Yüksek Milli Güvenlik Kurulu ve Genelkurmay’dan herhangi bir bilgi almadıklarına ilişkin ifadeleri doğruladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran Devrim Muhafızları, Kasım Süleymani’nin Bağdat Havaalanı yakınında öldürülmesinden 5 gün sonra, 8 Ocak 2020 günü şafak vakti Ayn el Esad üssünü balistik füzelerle hedef aldı.

Bu o dönem, ABD ile İran arasında neredeyse doğrudan bir savaşa yol açacak bir gelişme olarak görüldü.

Zarif, geçtiğimiz hafta yayımlanan ‘Sabrın Derinliği’ isimli kitabında, saldırıyı saatler sonra, yardımcısı Abbas Arakçi’den gelen bir telefon ile haber aldığını ve dönemin Cumhurbaşkanı Ruhani’nin de saldırıdan haberi olmadığını ifade etti.

Kitabında Zarif, dönemin Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi’nin saldırıdan saatler önce İranlı askeri liderlerden saldırı olacağına dair bilgi aldığını ve onun da bunu ABD’lilere aktardığını yazdı.

İran dini lideri Ali Hamaney’in ofisine yakınlığıyla bilinen Keyhan gazetesinde dün yer alan haberde konuya ilişkin, “Ruhani o esnada uyuyordu ve askeri komutanlar onu Ayn el Esed’e yapılan saldırı konusunda bilgilendiremedi” denildi.

Ruhani’nin resmi internet sitesinde yapılan açıklamada ise bu habere sert tepki gösterilerek, şu ifadelere yer verildi;

İran’ın üst düzey askeri yetkilileri Cumhurbaşkanı Ruhani ile acil bir toplantı talep etti, kendisi de onları evinde bekliyordu. Ancak toplantıyı son anda iptal ettiler. Ruhani, Devrim Muhafızları’nın Irak’taki Ayn el Esed Hava Üssü’ndeki ABD birliklerine yönelik saldırısını devlet televizyonundan öğrendi. İran cumhurbaşkanına, Irak başbakanından önce bilgi vermemekte ısrar ettiklerinden, elbette Zarif’i de bilgilendiremediler.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU