Leyla Zana Nevruz’da konuştu: Barış yolunun yeniden açılması için hazır mısınız?

Diyarbakır'da Nevruz kutlamasında konuşan eski milletvekili Leyla Zana; "barışın önünü açalım" dedi

Fotoğraf: Twitter

Diyarbakır'da yağışlı havaya rağmen halk, sabahın erken saatlerinde Nevruz kutlamaları için buluştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kutlamalardan önce; DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, DTK Eşbaşkanı ve DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Berdan Öztürk, DEM Parti Grup Başkanvekili ve Muş milletvekili Sezai Temelli, DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, DEM Parti MYK üyesi Ebru Günay, Kürt siyasetçi Leyla Zana ve PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan 2017'deki öldürülen Kemal Kurkut'un vurulduğu yere karanfiller bıraktı.

Törende önce Gültan Kışanak'ın mesajı okundu, ardından DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Berdan Öztürk bir konuşma yaptı. DEM Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Doğan Hatun, belediyelere atanan kayyımları hatırlatarak, 31 Mart'ta bir kez daha sandıklara sahip çıkarak, yüksek oy yüzdesiyle kazanacaklarını söyledi. DEM Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Serra Bucak ise "Sekiz yıldır kayyım egemenliğinde yaşıyoruz. 31 Mart'ta kesinlikle başaracağız ve belediyelerimizi alacağız. Umarım Newroz, Kürt ulusal birliği ve barış için vesile olur ve çözüm kalıcı olur. 31 Mart'ı unutmayalım" diye konuştu.

DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar'ın konuşmasından sonra sahneye çıkan Leyla Zana ise seçim sonrası için 'barış çağrısı' yaptı.

"Yeni bir yol için hazır mısınız?"

Zana sahnede halka üç kez "Sayın Öcalan’ın 1993’te ilan ettiği barış sürecininin yeniden başlamasını istiyor musunuz, bu yolun yeniden açılması için hazır mısınız?" diye sordu ve alandaki halk üç kez "evet" diye yanıtladı. Türkçe ve Kürtçe bir konuşma yapan Zana yerel seçimleri kastederek “Bir yandan CHP bir yandan AKP diğer yandan MHP; ‘Kürtlere ‘Yaptıklarımızdan razı ki bize destek veriyorlar’ diyorlar. Ama biz irademizi sadece kendimiz için kullanacağız. Hep birlikte seçimden sonra barışın önünü açalım” ifadelerini kullandı.

Zana konuşmasında şu vurguları yaptı:

Amed, diyeceksiniz ki ‘Yine mi geldin’. Evet yine geldim. Amed sen Mezopotamya’nın felsefesi, siyaseti, sıcaklığısın. Newroz kutlu olsun. Bugün keyifli bir şekilde Newroz’u kutlayalım. Sükunetli olun. Amed Şeyh Said’in alanıdır. Seyit Rıza, Qazî Muhammed, Ehmedê Xanî, Melayê Cizîrî buraya emek verdi. Hepinize minnettarız. 

Newroz’u 300 milyon kişi kutluyor. Ancak bu bayramı enternasyonal hale getiren Kürtlerden başkası değil. Kürtler öyle bir halk ki her şeyini, bayramını bile başka halklarla paylaşmış. Biz de diyoruz ki Newroz’u kutlamak isteyen herkesin Newroz’u kutlu olsun. Tüm genç kadınları ve genç erkekleri topluma emanet ediyorum. İktidarlara geçit vermeyin. Newroz, Newroz’u kutlayan herkesin olsun.  Kim ki kutlamak isterse onlara kutlu ve mutlu olsun. Biliyorsunuz Jina Emînî’nin ‘Jin jiyan azadî’ sloganı tüm dünyaya mal oldu. 1993’te Sayın Öcalan ilk defa barışın yöntemlerine başvurmuştu. Barış berekettir. Barış sevgidir. Barış minnettir. Hep birlikte Serok Apo’nun ve tüm zindanların Newrozu’nu kutlayalım. Newroz size kutlu olsun. Özgürlük ve barış yolunu hep birlikte açalım.

Leyla Zana, “1993’de Öcalan’ın başlattığı barış ve çözüm süreci için yeniden hazır mısınız?” diye sordu. Alandan 'Evet' yanıtını alan Zana, “Bu ülkeyi yönetenlere sesiniz ulaştı, hep beraber seçimden sonra barışın yolunu açacağız” dedi.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU