İsrail'in Batı Şeria'daki BM çalışanlarına kötü muamelesi gözler önüne serildi

"İsrail'in öldürülen gazetecilerle ilgili açıklaması şaibeli"

UNRWA, Batı Şeria'da kayıtlı 871 bin göçmene hizmet veren 96 okul ve 43 klinik işletiyor (AFP)

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian, İsrail'in Batı Şeria'da görev yapan Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) çalışanlarına kötü muamele ettiğini yazdı. 

Guardian'ın incelediği UNRWA belgelerinde, yardım çalışanlarının İsrailli yetkililer ve askerler tarafından "sistematik şekilde engellendiği ve tacize uğradığı" savunuldu. 

Belgelerde, İsrailli gümrük yetkililerinin Batı Şeria'da UNRWA'ya ait sağlık merkezlerinde kullanılmak üzere gönderilen ilaçların bölgeye girişini engellediği öne sürüldü. 

İddialara göre aralarında antibiyotik, ağrı kesici ve tansiyon ilaçları gibi tıbbi malzemelerin yer aldığı kargolar iki ay boyunca Ürdün'de bekletildi. İlaçların Batı Şeria'ya girişine ancak pazar günü izin verildiği bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Guardian'ın aktardığına göre İsrailli gümrük yetkilileri herhangi bir gecikme yaşanmadığını ileri sürdü.

Belgelerde ayrıca Batı Şeria'daki Beytüllahim şehrinden İsrail'e geçmek isteyen iki BM çalışanının İsrail askerleri tarafından kontrol noktasında araçtan silah zoruyla indirildiği iddia edildi. 

Askerlerin, ellerini plastik kelepçeyle bağlayıp gözlerine bant taktıkları yardım çalışanlarını dövdüğü öne sürüldü. Olayın UNRWA yetkililerinin müdahalesiyle durdurulabildiği ifade edildi.

Belgelerde bunlara ek olarak İsrail ordusunun Batı Şeria'daki bazı operasyonlarda UNRWA merkezlerini üs olarak kullandığı savunuldu. Bu operasyonların birinde en az bir Filistinlinin öldürüldüğü aktarıldı. 

İsrail ordusunun, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Fara mülteci kampına 8 Aralık'ta baskın düzenlediği, burada UNRWA'ya ait sağlık merkezine zorla girip BM bayrağını indirdiği de iddia edildi. Mülteci kampına düzenlenen baskında, aralarında 14 yaşındaki bir gencin de yer aldığı an az 6 Filistinlinin öldürüldüğü aktarıldı. 

İsrail Savunma Kuvvetleri'nden (IDF) yapılan açıklamada, iddiaların gerçeği yansıtmadığı savunularak "Onları taciz etmiyoruz. İşlerini aksatmak için kasıtlı bir şey yapmıyoruz" dendi. 

"İsrail'in öldürülen gazetecilerle ilgili açıklaması şaibeli"

Diğer yandan ABD'nin tanınmış gazetelerinden Washington Post (WP), El Cezire televizyonu muhabiri Hamza Dahduh ve gazeteci Mustafa Süreyya'nın 7 Ocak'taki İsrail saldırısında öldürülmesiyle ilgili Tel Aviv yönetiminin açıklamasının şüphe uyandırdığını yazdı. 

İsrail, 27 yaşındaki Dahduh'un Hamas, 30 yaşında Süreyya'nın da Filistin İslami Cihad Örgütü'ne üye olduğunu öne sürmüştü. Ayrıca bölgede "IDF askerlerine karşı tehdit oluşturacak şekilde drone uçurulduğu" iddia edilmişti. 

WP, Süreyya'nın drone'undaki hafıza kartında kayıtlı görüntüleri inceledi. Drone'un İsrail'in saldırı düzenlediği bir bölgenin görüntülerini kaydettiği belirtilirken, karelerde hiçbir İsrail askerinin yer almadığına dikkat çekildi. 

Haberde, Dahduh ve Süreyya'nın bölgede "sadece gazeteci olarak görev yaptığı ve İsrail kontrol noktalarından belgeleri eksiksiz şekilde geçtiği" belirtildi. 

IDF ise WP'nin yorum talebine "Önceki açıklamalara ekleyecek bir şeyimiz yok" diye yanıt verdi. 
 


"Refah'a alternatif sunulacak"

Öte yandan ABD'nin haftaya ülkeyi ziyaret edecek İsrailli delegelere, Refah'a operasyona alternatif senaryolar önereceği bildirildi.

Kimliklerinin açıklanmasını istemeyen iki ABD'li yetkili, İsrail'in tanınmış haber sitelerinden Times of Israel'e Mısır sınırında güvenliğin sağlanması için farklı alternatifler üzerinde çalışılmasını istediklerini belirtti.

Yetkililer, Gazze'nin güneyindeki Refah'a doğrudan bir askeri operasyon yerine İsrail'in Mısır'la Gazze arasındaki Philadelphia Koridoru'ndan silah kaçakçılığını önlemeye yönelik adımlar atmasının isteneceğini söyledi.

İsrail'in Mısır'la koridordaki güvenliği sağlaması ve silah kaçakçılığını engellemesi için yeni bir anlaşma yapması gerektiğini belirten yetkililer şunları söyledi:

İsrail, doğrudan Refah'a girerse bunun yol açacağı sivil kayıplar, Mısır'ın Philadelphia Koridoru'nu kapatmaya yönelik işbirliği yapmasını çok daha zorlaştırır.


Independent Türkçe, Guardian, Washington Post, Times of Israel 

DAHA FAZLA HABER OKU