İsrail ordusu Batı Şeria'da "tünel birimi" kurdu

"Tünel kazma sesleri duyuluyor"

İsrail, Hamas'ın yeraltı ağını kullanılmaz hale getirmek için tünellere su basmıştı (AP)

İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) Batı Şeria'daki yeraltı tünellerini tespit etmek için yeni bir birim kurduğu bildirildi.

İsrailli haber sitesi Ynet'in bugün aktardığına göre IDF Merkez Komutanlığı bünyesinde oluşturulan ekipte askeri ve sivil uzmanlar yer alıyor.

İsrail'in orta kısmında yer alan Şaron Ovası'ndaki Bat Hefer kentinde aralık ayında tünel kazma sesleri duyulmasının ardından ekibin kurulduğu haberde belirtildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Batı Şeria'nın kuzeybatısındaki Tulkarim şehrinin karşısında yer alan Bat Hefer'de bazı İsrailliler, yetkililerle iletişime geçerek evlerinin altından tünel kazma sesleri duyduğunu söylemişti. 

Bat Hefer Belediyesi, şikayetlerle ilgili 5 kez inceleme başlatmış fakat herhangi bir tünele ya da kazı çalışmasına rastlanmamıştı. 

IDF'nin yeni biriminin, olası tünel kazma çalışmalarına dair şikayet ve istihbaratları daha  detaylı değerlendirebilmek amacıyla saha çalışmaları düzenleyeceği aktarıldı. 

Orduya bağlı ekibin kaç kişiden oluştuğuna ve ne tür yetkilere sahip olacağına dair bilgi paylaşılmadı. 

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'deki saldırısıyla başlayan savaşta İsrail ordusu, Gazze'de birçok yeraltı tüneli sistemi tespit etmişti. 

IDF'den pazar günü yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'nin kuzeyiyle güneyini bağlayan yeraltı tünelinin 2,5 kilometrelik kısmının imha edildiği bildirilmişti. Bunun Hamas militanlarının kullandığı en büyük tünel hatlarından biri olduğu aktarılmıştı.
 


Gazze savaşı 

İsrail, Hamas'ın Aksa Tufanı operasyonuna, Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti. 

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 13 bin 500'ü çocuk, 9 bini kadın en az 31 bin 819 kişi öldürülürken, 713 bin 934 kişi de yaralandı. 

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 593'ü asker en az 1200 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de İsrail güçleriyle yasadışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 434 Filistinli hayatını kaybetti.


Independent Türkçe, Times of Israel, Jerusalem Post

DAHA FAZLA HABER OKU