NYT: İran ve ABD, Gazze için gizlice görüştü

İsrail'in Gazze Şeridi'nde planladığı tampon bölgenin detayları ortaya çıktı

Yemen'in başkenti Sana'da dün düzenlenen Filistin'e destek mitingine onbinlerce kişi katıldı (Reuters)

İran'ın ABD yönetimiyle yaptığı gizli görüşmelerde Gazze'de ateşkes sağlamasını istediği öne sürüldü. 

Kimliklerinin paylaşılmamasını isteyen İranlı ve Amerikalı yetkililer, ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times'a (NYT) görüşmelerin Umman'ın başkenti Maskat'ta 10 Ocak'ta gerçekleştirildiğini söyledi.

Yetkililer, Tahran'ın talebiyle yapılan görüşmelerde İranlı ve ABD'li delegelerin ayrı odalarda oturduğunu, Ummanlı arabulucuların taraflar arasında koordinasyonu sağladığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Bakıri ve ABD Başkanı Joe Biden'ın Ortadoğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk'ün liderliğindeki gruplar, Gazze savaşında ateşkes sağlanması için görüştü.

Haberde, Washington yönetiminin Kızıldeniz'de Husilerin saldırılarının durdurulmasını istediği, Tahran'ın da buna karşılık Gazze'de çatışmaların sona erdirilmesini talep ettiği bildirildi. 

İran destekli Husiler, İsrail başta olmak üzere ABD ve Birleşik Krallık'a ait gemilere 31 Ekim'den beri saldırılar düzenliyor. Pentagon'un verilerine göre Husiler, Kızıldeniz'de şimdiye dek 102 saldırı gerçekleştirirken, ABD ise 44 misilleme operasyonu düzenledi.

Bugün yayımlanan haberde İranlı yetkililerin hem Husilerin faaliyetlerini kendilerinin kontrol etmediğini savunduğu hem de nüfuz kullanarak bu saldırıları durdurabileceğini söylediği aktarıldı.

NYT, taraflar arasında anlaşma sağlanamadığını yazarken, ABD'nin görüşmeden bir gün sonra 11 Ocak'ta Yemen'deki Husi üslerine hava saldırısı düzenlediğini hatırlattı. 
 


Gazze Şeridi'nde tampon bölge planları

Diğer yandan ABD'nin tanınmış gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), İsrail'in Gazze'de oluşturmak istediği tampon bölgenin detaylarını paylaştı. 

Plan üzerinde 7 Ekim'de başlayan savaşın ilk günlerinden beri çalışıldığı, İsrail'in Gazze Şeridi'yle kendi toprakları arasında yaklaşık 800 metre genişliğinde bir tampon bölge yaratmayı hedeflediği aktarıldı. Plan taslağına göre İsrail, buraya sınıra yaklaşan herkesi görüp kontrol edebileceği şekilde asker konuşlandıracak.
 


Kudüs İbrani Üniversitesi'nden Adi Ben Nun, tampon bölgenin yaklaşık 40 kilometre uzunluğundaki Gazze Şeridi'nin yüzölçümünü yüzde 16 oranında küçülteceğini belirtti.

Ayrıca İsrail'in Gazze Şeridi'ni yatay olarak neredeyse ortadan ikiye bölecek şekilde yaklaşık 6,5 kilometrelik bir yol inşa etmeyi planladığı da aktarıldı. Ben Nun, 320 metre genişliğindeki yol için İsrail ordusunun en az 150 binayı yıktığını söyledi.

Akademisyen, tampon bölge içinde yer alan 2 bin 800 civarında binanın yüzde 40'ının da buldozerlerle ve patlayıcılarla yerle bir edildiğini belirtti.

WSJ, ABD'nin tampon bölge planlarına karşı çıktığını, İsrail ordusunun da yorum taleplerini reddettiğini bildirdi.


Independent Türkçe, New York Times, Wall Street Journal, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU