Mekke’de ‘İslam Mezhepleri Arasında Köprü Kurmak’ adlı konferans düzenlendi

Konferansta ortak çıkarların güçlendirilmesi konusundaki kararlılık vurgulandı

İslam Mezhepleri Arasında Köprü Kurmak adlı konferansın katılımcıları / Fotoğraf: Adnan Mahdali

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in himayesinde, İslam mezhepleri arasında anlayış ve işbirliğini geliştirmeyi amaçlayan ‘İslam Mezhepleri Arasında Köprüler Kurmak’ adlı konferans dün Mekke’de düzenlendi.

Dünya İslam Birliği (Rabıta) tarafından düzenlenen, müftüler ve çeşitli İslam mezheplerinden üst düzey alimlerin katıldığı konferansta, İslam alimlerinin ortak çıkarları birleştirme konusundaki kararlılığına tanık olundu.

Rabıta Genel Sekreteri ve Müslüman Alimler Birliği Başkanı Şeyh Dr. Muhammed El-İsa, konferansta ‘İslam Mezhepleri Arasında Köprü Kurma Belgesi’nin kabul edildiğini bildirdi.

Açılış konuşmasını yapan, Suudi Arabistan Başmüftüsü ve Kıdemli Alimler Konseyi Başkanı Şeyh Abdulaziz Al eş-Şeyh, tefrika ve ihtilafa karşı uyarıda bulunarak, Peygamber’in sünnetinde, Müslümanların sözlerini bir araya getirecek, aralarında kırgınlık ve nefrete sebep olan her türlü sebebi ortadan kaldıracak sebepler olduğuna işaret etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başmüftü, kendisi adına Kıdemli Alimler Konseyi Genel Sekreteri Dr. Fahd el-Macid tarafından yapılan konuşmada, Müslümanları birleştirmek için her türlü davayı yürütmeye ve onları bölecek her şeyden uzak durmaya çağıran İslam’ın getirdiği büyük prensibi vurguladıklarını söyledi.

Aş eş-Şeyh ayrıca, konferansı himayesi nedeniyle Kral Selman ve güçlü ve güvenilir desteği için de Veliaht Prens Muhammed bin Selman’a teşekkür etti.

Başmüftü ayrıca, Rabıta’ya bu asil amaç doğrultusunda düzenlediği konferans ve İslam ile Müslümanlara hizmet etme yönündeki sürekli çabalarından dolayı teşekkür etti.

Dr. İsa ise konuşmasında, Mekke Belgesi’nin içeriğinin bir uzantısı olan konferansın, İslam ümmetinin iyi durumda olduğunu ve alimlerin iyi rol modelleri olduğunu teyit ettiğini söyledi.

Mezhep farkı gözetmeksizin, tüm Müslümanların İslam’ın sancağı altında olduğunu dile getiren Dr. İsa, mezhepçi ve partizan sloganların çatışma ve mezhep çatışmasını kışkırttığına ve bu durumun birçok ülke için sorun yarattığına dikkat çekti.

Dr. İsa konuşmasının sonunda, Kral Selman ve Veliaht Prens’e ülkenin üstlendiği büyük İslami çabalar için teşekkür ve şükranlarını dile getirdi.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Hüseyin Taha ise, bu konferansın İslam mezhepleri arasındaki yakınlaşmanın temellerini oluşturulmaya katkı sağlayacağını dile getirdi.

Taha, Rabıta’nın yorulmak bilmeyen faaliyetini ve dünyanın çeşitli yerlerinde İslam ve Müslümanlara hizmet etmedeki aktif varlığına övgüde bulundu.

Konferansta ayrıca Rabıta ile İİT arasında iki mutabakat zaptı imzalandı.

Mutabakat, birlik ve hoşgörünün sembolü olan ‘İslam Mezhepleri Arasında Köprüler Kurmak’ konferansında alınan kararların hayata geçirilmesi için ortak işbirliğini öngörüyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU