Trudeau: "Her gün işimden ayrılmayı düşünüyorum"

9 yıldır Kanada Başbakanlığı'nı sürdüren siyasetçi, kötü anket sonuçlarıyla karşı karşıya

1971 doğumlu Trudeau, katıldığı etkinliklerde sık sık renkli çoraplarıyla gündeme geliyor (Reuters/Arşiv)

Kanada Başbakanı Justin Trudeau cuma günü yaptığı açıklamada işinden şikayet etti. 

Lideri olduğu Kanada Liberal Partisi yaklaşan seçimler öncesindeki anketlerde kötü sonuçlar alırken 52 yaşındaki lidere 2015'ten beri sürdürdüğü görevinden ayrılmayı düşünüp düşünmediği soruldu. Gülerek yanıt veren Trudeau, şu ifadeleri kullandı:

Her gün ayrılmayı düşünüyorum. Yaptığım iş çılgınca, kişisel fedakarlıklar gerektiriyor. Tabii ki aşırı zor, zaman zaman hiç de iyi değil. Tanrım, yürüdüğümüz yol çok nazik, dünyadaki demokrasiler öylesine saldırı altında ki…

Radio-Canada'ya konuşan Trudeau, Ekim 2025'teki seçimlere kadar görevine devam etmeyi düşündüğünü de sözlerine ekledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başbakanlar için süre sınırlamasının olmadığı Kanada'da bu makama layık görülenler hükümet güvenoyu aldığı müddetçe görevlerini sürdürebiliyor.

Son anketlere göre halk desteği konusunda Kanada Muhafazakar Partisi, Liberal Parti'ye fark atıyor. 9 yıldır görevde olan Trudeau seçmenlerde bıkkınlık yaratmış gibi görünüyor. 

Muhafazakarlar, yaklaşık 10 yıl önce iktidarı devrettikleri Liberallerin karbon vergisinden kurtulmayı, bütçe açığını azaltmayı, evsizlik sorununu çözmeyi ve suç oranlarını düşürmeyi vaat ediyor. 

1 Nisan'da tekrar yükseltilecek karbon vergisini savunan Trudeau, tüm çağrılara rağmen geri adım atmayacaklarını da son röportajında söyledi:

Bugünlerde siyasette vergilere ve somut önlemlere saldırmak çok kolay. Siyasete kişisel sebeplerle ya da popüler olmak için değil, verebilecek bir şeylere sahip olduğumu bildiğimden ve hizmet etmek için girdim.

Geçen yıl Trudeau ve eşi Sophie, 18 yıllık evliliğin ardından ayrıldıklarını açıklamıştı. İkilinin üç çocuğu var.

 

Independent Türkçe, Reuters, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU