Öğrencilere diyabet sensörü desteği başlatan Mansur Yavaş: Belediyecilik asfalt ve kaldırımdan ibaret değildir

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Liselere Geçiş Sistemi (LGS) merkezi sınavına ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girecek TİP 1 diyabetli öğrencilere yönelik "Diyabet Sensörü Destek Programı" düzenledi

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin konferans salonunda düzenlenen programda, LGS merkezi sınavı ile YKS'ye girecek TİP 1 diyabetli öğrencilerin sınav sırasında şeker ölçümü ile insülin kullanmalarının önüne geçerek zaman kazanmalarını sağlamak amacıyla katılımcılara diyabet sensörü dağıtıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABB Başkanı Mansur Yavaş programda yaptığı konuşmada, belediyeciliğin asfalt ve kaldırımdan ibaret olmadığına dikkati çekti. Ankaralıların yaşam konforunu yükseltmek için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Yavaş, belediyeciliğin doğumundan ölüme kadar kentte yaşayan insanların tüm ihtiyaçlarını gidermek olduğuna işaret etti.

Yavaş, şunları kaydetti:

Belediyecilik asla asfalt ve kaldırımdan ibaret değildir. Bunları zaten fen işleri bir şekilde planlayıp yapıyor. Önemli olan kanunda şöyle tarif ediliyor; doğumundan ölümüne kadar kentte yaşayan insanların tüm ihtiyaçlarıyla ilgilenir. Bu ihtiyaç sağlık olur bu ihtiyaç sosyal destek olur. Ankara'da yaşayan herkesin kendi bulunduğu gruba göre onların daha konforlu daha rahat yaşamasını sağlamaktır. Ve dolayısıyla bizim gözümüz sürekli olarak nerede kime nasıl destek olabiliriz onu da diğer yaşıtları gibi eşit bir şekilde eğitim alması herkesin aynı şekilde sağlığından yararlanması gibi konulara sürekli el atıyoruz. Hatırlarsınız Türkiye'de sürekli olarak SMA'lı hastaların destek kampanyalarını gördükçe şöyle bir yol aklımıza geldi. Evlilik öncesi isteyen herkese ücretsiz olarak SMA aşısı yaptırıyoruz dedik. Ve daha sonra Sağlık Bakanı da bunu gündemine aldı. Ancak görüyorum ki hala her gittiğimiz mitingde SMA'lı hastaların aileleri bizden destek istiyor. Dolayısıyla en azından kendi yetkimizi kullanarak belediyemizden nikah talebinde bulunan belediyemizle başvurup evlenmek isteyen herkesi zorunlu olarak SMA testine gönderme kararı aldık. SMA testini yaptırmayanlara açıkçası nikah kıymıyoruz diyeceğiz. Böyle bir zorunluluk yapalım. Çünkü Sağlık Bakanlığı yapmasına rağmen maalesef aileler bu konuda biraz ihmalkar davranıyor. Ve sonuçta aile bir yaşam boyunca çile çekiyor.

İkincisi geçenlerde açıkladığınız HPV aşısı. Bu da Türkiye'de belki kamuoyu tarafından bilinmeyen ama kanser türleri içerisinde akciğer kanseri ve diğer kanserlerin dışında en fazla rastlanan ve insanların ihmal ettiği bir aşı. Bunu da inşallah 30 yaş altındaki sosyal destek verdiğimiz ailelerimiz çocuklarına ücretsiz şekilde yaptırma kararı aldık. Bir diğeri de bugün sayın milletvekilimizin bir uyarısıyla arkadaşlarımız çalışma yaptılar. Bu sensörün verilmesi kararını aldık. Çünkü bu da bir problem. Belki çok başarılı bir öğrencimiz sadece diyabet nedeniyle sınavda güçlük çekiyor. Bu nedenle onlara da bu şekilde destek olmak suretiyle en azından bir probleme daha destek olmak istiyoruz. İşte belediyecilik budur, sosyal belediyecilik budur. Emeklilerin problemi varsa onlara koşmak, başka hangi grubun problemi varsa onlara koşmak gerçek belediyeciliğin bu olduğunu düşünüyorum. Resmi kayıtları biraz önce Sağlık Daire Başkanımız da açıkladı sizlere. Gerçekten Ankara'da 2 bin 500 kadar diyabetli öğrencimiz var. İnşallah onları da sınavlara girdikleri zaman diğer yaşıtları gibi eşit bir şekilde, sağlıklı bir şekilde sınava girmelerini sağlayacak sensörleri dağıtmış oluyoruz. Katılan ailelere de bu konuda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Umuyorum uygulama Türkiye'de bir örnek olur ve Türkiye'de hemen hemen bütün belediyeler ve sağlık kuruluşları, valilikler, kaymakamlar bu konuya el atar.

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU