Mansur Yavaş beş yıllık projelerini açıkladı: Ankaralı kadınlara ücretsiz HPV aşısı desteği verilecek

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığına yeniden aday gösterilen Mansur Yavaş, 2024-2029 Projelerini tanıttı

Atatürk Spor Salonu’nda düzenlenen proje tanıtım toplantısında konuşan Yavaş'ın en dikkat çekici vaadi Ankaralı kadınlara ücretsiz HPV aşı desteği.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yavaş şöyle konuştu:

Beş yıl önce olduğu gibi bugün de yine bizim en büyük projemiz, insanımız. Değişen bir şey yok. Biz ne dedik? ‘Bu kentte hiç kimse aç ve açıkta kalmayacak’, ‘Hiçbir çocuk yatağa üşüyerek girmeyecek’ dedik. ‘Hiçbir çocuk eğitimden mahrum kalmayacak’, inançlarımıza ve kültürümüze uygun şekilde ‘bir elin verdiğini diğer el görmeyecek’ dedik. Başkent Kart’la 200 binden fazla aileye, esnafa, çiftçimize, emeklimize, öğrencimize destek oluyoruz. Türkiye’de ilklere imza atan belediye olarak yine insanımızın yanında ilk biz olacağız, söz veriyoruz.

Yavaş'ın diğer vaatleri ise şöyle:

‘HPV aşı uygulamasını başlatacağız’

Sağlık alanında yine önemli adımlar atacağız. Alzheimer hastalarını ve yakınlarının yaşam kalitelerini artırmak için yatılı konuk evi açacağız. Yeni açacağımız İleri Yaş Sağlıklı Yaşam Merkezi ile büyüklerimizin sosyal ve bağımsız bir yaşam sürmesini sağlayacağız. Dünyanın ve memleketimizin en büyük sorunlarından biri olan obeziteyle mücadele için yeni bir planımız var. Diyetisyen yardımı projemizle toplum sağlığımızı ve farkındalığımızı artıracağız. En önemli konulardan biri de kadınlarımızın sağlığı. Biz biliyorsunuz ilkleriyle ünlü bir belediyeyiz. Yine Türkiye’de bir ilke imza atacağız. Rahim ağzı kanserini önlemek amacıyla, 30 yaş altı ve sosyal destek alan kadınlarımıza HPV aşı uygulamasını başlatacağız.

‘Türkiye’nin en büyük otizm merkezini açacağız’

Halk Sağlığı Eylem Planı projemizi de hayata geçireceğiz. Çeşitli üniversite temsilcilerinden oluşturulacak bilim kurulu eşliğinde, sağlık alanında iş birliği ve dayanışma içerisinde iyileştirmeler yapacağız. Batıkent’te Türkiye’nin en büyük otizm merkezini açacağız. Bununla birlikte engelsiz spor merkeziyle ve engelsiz yaşam köyü projemizle kentimize değer katacağız. Büyüklerimiz için kuracağımız Ata Evleri ve Kıdemliler Lokali ile onların sosyal refahını artırıp daha aktif zaman geçirmelerini sağlayacağız.

‘Mamak Gökçeyurt Köpek Yaşam Alanı’nı hayata geçireceğiz’

Sokak hayvanları konusunda da kentte ortak aklı sağlamamız gerektiğinin farkındayım. Bu konuda kanunlarla çerçevelendirilmiş çalışmalarımıza devam ediyoruz. 2 bin 500 köpek kapasiteli Mamak Gökçeyurt Köpek Yaşam Alanı’nı hayata geçireceğiz. Köpek gezdirme, mama depolama alanı dışında ailelerimiz çocuklarıyla birlikte burada vakit geçirebilecek ve sahiplenme yapabilecekler. Ayrıca Türkiye’de ilk kez, özel veterinerlerle iş birliği yaparak 80 binden fazla kısırlaştırma yapmıştık, bu sayıyı daha da artıracağız.

‘Trafiği daha rahatlatacağız’

Ankara’da özellikle 6 Şubat depremlerinin ardından nüfusumuzda yoğun bir artış yaşandı. Bu yüzden yeni ulaşım projelerini hayata geçiriyoruz. Yeni toplu taşıma hatları ve araçlarıyla entegre bir şekilde akıllı bir ulaşım sistemi kuruyoruz. Yeni dönemde 28 adet katlı kavşak, 4 ana bulvar ve 2 adet tünel projesi ile Ankara trafiğini daha da rahatlatacağız. Ayrıca, metro konusunda yaşadığımız tüm zorluklar karşısında, yine mazeret değil çözüm üreteceğiz. Toplam 51,33 kilometre olan 5 yeni metro projesini gün kaybetmeden sürdüreceğiz.

‘Mamak metrosunu tamamlayacağız’

Mamak Metrosu için göreve gelir gelmez kolları sıvadık. Projesini tamamladık, resmi prosedürleri sonuçlandırdık. Kredisini bulduk. İhaleye açtık. Normalin 200 milyon euro fazlasını teklif vermişler biri de bir euro daha fazla vermiş. Düşünebiliyor musunuz? Bunların hepsi zaten malum firmalar. Hemen iptal ettim. Halkın parasını boşa harcamadım. Nisanda yeni ihale açacağız. İnşallah Ankara’ya en uygun olacak şekilde Mamak metrosunu tamamlayacağız.

1000 adet yeni otobüs

2013 yılından beri yeni otobüs alınmayan Ankara’ya yıllar sonra 400 adet otobüsü biz kazandırmıştık. Önümüzdeki beş yıllık dönemde ise yüzde 10’u elektrikli olmak üzere toplam bin adet yeni otobüsü Ankaralılara kazandırmak için derhal harekete geçeceğiz. Metro istasyonlarımızın yanı başına açacağımız yeni Park Et Devam Et İstasyonları’yla vatandaşlar araçlarını park edip toplu taşımaya aktarma yapabilecekler. Bu sayede hem trafiği rahatlatacak, hem de vatandaşımızın hayatını kolaylaştıracak entegre bir ulaşım sistemi inşa ediyoruz. Bunun dışında, yeni nesil akıllı durakların sayısını artırarak toplu taşıma kullanan vatandaşlarımıza da daha konforlu bir yolculuk bir imkânı sunacağız.

‘Samsun ve Konya Yolu istikametinde olan trafiği rahatlatacağız’

Keçiören’in girişinde bulunan Fatih Köprüsü’nün genişletilmesi sayesinde Keçiören-Ulus Yönü, Samsun ve Konya Yolu istikametinde olan trafiği rahatlatacağız. Tüm projesi hazır. Ankara Üniversitesi yönetiminin protokolü imzalaması hâlinde, Nisan 2024’te hemen ihaleye açacağız, kısa sürede tamamlayacağız. Eğer projeye izin vermezlerse yine çözümümüz var. Keçiören Fatih Köprüsü Alternatif Karayolu Tüneli projemiz de hazır. Maliyetimiz daha artacak ama Ankaralıyı zor durumda bırakmayacağız. Bunun yanı sıra Mamak Kıbrısköyü ve Yenimahalle Yakacık köprü genişletme projeleriyle yaya ve araç trafiğini daha konforlu bir hâle getireceğiz. Çankaya – Devlet – Mimar Sinan – İncesu Caddesi Bağlantısı Karayolu Tüneli’nin de projesi hazır, inşallah yeni dönemde bu projeyi de Ankara’mıza kazandıracağız.

‘Kadın iş gücü merkezi açacağız’

Kadınların korunmaya değil, korunmaya ihtiyaç duymadığı bir geleceğe ihtiyacı var. Bu nedenle, ekonomik büyümede kadınların rolünü artırmak ve daha fazla kadının iş dünyasında söz sahibi olması için Kadın İş Gücü Merkezi açacağız. Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak sağlıklı bireyler yetiştirmek için doğum öncesinden başlayarak anne adaylarımıza destek olmak amacıyla ‘Gebelik Okulları’ kuracağız. Yerel eşitlik konusunda önemli adımlar atma adına, ‘Kadın Meclisi’ projesini hayata geçiriyoruz. Ankara’da alınan her kararda kadınların da payı olması için çalışıyoruz. Ayrıca, anne ve çocuk sağlığını güçlendirmek adına ‘Anne Çocuk Sağlığı Merkezleri’ kuruyoruz. Ankara’da kadınların kentte güvenle yaşaması için Panik Butonları, ışıklandırma çalışmaları ve Şeffaf Duraklar uygulamalarını artırıyoruz.

Türkiye’de ilk olacak olan yüzer GES Projesi

Geleceğimizi korumak ve gelecek nesillere daha güzel bir Ankara bırakmak için yatırımlarımıza devam edeceğiz. Sürdürülebilirlik alanında bir eylem planı oluşturarak yeni Güneş Enerjisi Santrallerini hayata geçireceğiz. Yine Türkiye’de ilk olacak olan yüzer GES Projesini faaliyete alacağız.

‘Tüm akslardaki araç trafiği yer altına alınacak’

Şimdi size Ulus projelerimizden bahsetmek istiyorum. Bu projenin benim için yeri ayrı. Çünkü burası, Cumhuriyet’in kurulduğu Ulus tarihi kent merkezi. Benim görevim burayı onarmak, yapmak ve yaşatmak. Yenileme ve restorasyon çalışmalarıyla, başkent kültürümüze değer katmak. Aynı Beypazarı’nda yaptığım gibi Ulus’u da turizmin önemli simgelerinden biri haline getireceğim. Burası hem iş dünyası hem de turizm için önemli bir nokta haline gelecek. Yeni dönemde Atatürk Bulvarı, Cumhuriyet Caddesi ve Anafartalar Caddesi üzerinde kavşağa yaklaşan yollar ile Atatürk heykeli önündeki Ulus Meydanı çevresinde yer alan tüm trafik akslarındaki araç trafiği yer altına alınacak. Bu sayede araç ve yaya trafiğini düzenleyecek ve meydanı yayalara açacağız.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU