UEFA deplasman golü tartışmasında net bir tavır aldı

Maçların toplamında beraberlik olması halinde deplasmanda atılan gollerin iki kez sayılmasını öngören kural 2021'de kaldırılmıştı ancak bazıları bu kuralın geri getirilmesinin Şampiyonlar Ligi'nde daha fazla olay yaratacağına inanıyor

Deplasman golü kuralı geçerli olsaydı Atletico Madrid-Inter karşılaşması farklı sonuçlanabilirdi (Violeta Santos Moura/Reuters)

UEFA deplasman golü kuralı olmadan devam etmeyi planlıyor ve kural kalktığından beri eleme maçlarının gidişatının bunu doğruladığına inanıyor. Kuralı geri getirmeyi tartışmak gibi bir planları yok.

Son 16 maçlarının ilk başta sönük geçmesi, Şampiyonlar Ligi maçlarına eksik olan gerilimi geri getirme amacıyla, maçların toplamında beraberlik olması halinde deplasmanda atılan gollerin iki kez sayıldığı kuralın tekrar uygulanması gerektiği yönünde tartışmalara yol açmıştı. Bu kural 2021 yazında kaldırılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu fikrin başlangıçta Avrupa maçlarında tansiyona yol açtığı UEFA içinde kabul edilse de nihayetinde deplasman gollerinin getirdiğinden daha fazla heyecanı götürdüğüne inanılıyor.

UEFA'nın verdiği başlıca örnek 2016-17 Şampiyonlar Ligi yarı finalinde oynanan Real Madrid-Atletico Madrid karşılaşması. Real Madrid ilk maçta 3-0 öne geçmiş fakat Atletico eski Vicente Calderon stadındaki son Avrupa karşılaşmasında iki golle geri dönmüştü. Atmosfer giderek yükselirken Karim Benzema deplasmanda attığı golle beraberliği bozmuştu.

Bu durumun, özellikle de maçların kritik son aşamalarını koşullandırarak maçlar üzerinde ilk baştaki gerilimden daha fazla etkisi olduğu savunuluyor.

İronik bir şekilde bu yılın son 16'sında oynanan son maçta da benzer bir örnek yaşandı. Atletico, Internazionale'yi penaltılarla eledi fakat bunu, Federico Dimarco'nun Metropolitan'da attığı golle İtalyan takımını toplamda 2-0 öne geçirmesinin ardından başardı.

Eski kurallara göre Atletico'nun üç gole ihtiyacı olacaktı ve görevin derecesi muhtemelen oyunu çok daha durgun hale getirecekti. Bunun yerine hemen golü buldular ve oyunu eşitlemek için bir gol daha atmaları gerekti. Bu da nihayetinde penaltı atışlarına yol açan bir heyecan yarattı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/sport/football

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU