Afgan kadınlar, "gizli güzellik salonlarıyla" Taliban yasağını deliyor

"Taliban korkusu yüzünden işimizi düzgün yapamıyoruz"

Afganistan Kadın Ticaret ve Sanayi Odası'na göre yasak nedeniyle en az 60 bin kadın işsiz kaldı (Reuters)

Afganistan'da Taliban yönetiminin kuaförlere getirdiği yasağın ardından buralarda çalışanların "gizli salonlar" kurarak mesleklerini yapmayı sürdürdüğü bildirildi. 

Fransa merkezli Spark News haber sitesinin önderliğinde oluşturulan ve 16 uluslararası medya kuruluşunun katıldığı "Eşitliğe Doğru" (Towards Equality) projesi kapsamında hazırlanan haberde, yasak nedeniyle işsiz kalan Afgan kadınların para kazanabilmek için gizlice çalışmaya devam ettiği yazıldı. 

Kendisini Bahara olarak tanıtan 6 çocuk annesi kadın, 18 yıldır kuaförlük yaptığını ve yasak sonrasında müşterilerinin yüzde 90'ını kaybettiğini söyledi.

Güzellik salonunu terzi dükkanına çevirip, tezgahın arkasında mesleğini yapmaya devam ettiğini belirten Bahara, şu ifadeleri kullandı: 

Neredeyse tüm müşterilerimi kaybettim. Sadece yüzde 10'u halen geliyor. Taliban korkusu yüzünden işimi düzgün yapamıyorum. Çalışırken sürekli Taliban'ın dükkana saldıracağından endişeleniyorum, müşteriler de yakalanma korkusuyla gelmekten çekiniyor.

Kendisini Fatma olarak tanıtan Afgan kadınsa yasaklar nedeniyle başkent Kabil'deki kuaför salonunda yer alan eşyalarını evine taşıyıp, burada saç kesmeye devam ettiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

6 yıldır kuaförlük yaptığını söyleyen Fatma, "Taliban sadece mesleğimi şeriata aykırı bulmakla kalmıyor, aynı zamanda kadın kuaförlere küçümseyerek bakıyor ve bizi iffetsiz diye yaftalıyor" ifadelerini kullandı.

Adını Hümeyra olarak paylaşan kuaför de hayatının 20 yılını bu mesleğe adadığını fakat yasaklar nedeniyle salonundaki tüm malzemeleri evinin bodrum katına taşıdığını söyledi.

Hümeyra, bir arkadaşının evinde kaçak kuaför işlettiğini, Taliban'ın bunu öğrendiğinde evi basıp tüm malzemelere el koyduğunu savundu. 
 


ABD'nin Ağustos 2021'de Afganistan'dan çekilmesiyle Taliban önce Kabil'i daha sonra da ülkenin tamamını ele geçirmişti. Örgüt, kadınların üniversiteye gitmesini ve birçok işkolunda çalışmasını yasaklamıştı. 

Kuaför ve güzellik salonları, bir süre vitrinleri kapalı ve dışarıdaki kadın görselleri spreyle boyanmış şekilde hizmet vermişti. Ancak Taliban'ın temmuzda aldığı kararla ülkedeki yaklaşık 12 bin salon kapatılmıştı


Independent Türkçe, Asahi, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU