ABD'den uçaklarda kadınlara yönelik cinsel saldırılarda "endişe verici artış" uyarısı

FBI verilerine göre vakalar 2018'le 2022 arasında üç kattan fazla arttı

2022'de FBI, uçaklarda yaşanan cinsel saldırıların genellikle diğer senaryolardan farklı geliştiğini çünkü mağdurların faili tanımama eğiliminde olduğunu açıklamıştı (Pixabay)

Savcılar olaylarla ilgili raporların gelmeye devam etmesiyle ilgili uyarırken, iki fail ABD'nin Seattle şehrine giden uçaklarda iki ayrı cinsel saldırı olayından suçlu olduklarını kabul etti.

69 yaşındaki Jack Roberson cuma günü, Temmuz 2023'te Kanada'nın Vancouver şehrinden kalkan bir uçakta meydana gelen olayla ilgili suçunu kabullendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Roberson elini 15 yaşındaki bir kızın kalçasına koymuş ve daha sonra yukarı doğru hareket ettirerek eteğinin altına getirmişti. 

Mağdur kız olayı velisine anlatmış ve Roberson, Seattle'a vardığında gözaltına alınmıştı.

Önceki günlerde başka bir sanık 20 Mart 2023'te ABD'nin Phoenix şehrinden hareket eden uçakta yaşanan ayrı bir olayın ardından cinsel istismar suçunu kabul etti.

53 yaşındaki Duane Brick, yanında oturan ve uyuyor gibi görünen kadının elini tutarak kasıklarına yerleştirmişti. Daha sonra kadının eteğinin altına uzanmış ve göğsüne dokunmuştu.

İkilinin haziranda hüküm giymesi bekleniyor.

Sonuçları açıklayan ABD Savcısı Tessa M. Gorman, bu kovuşturmaların ABD genelinde uçaklarda cinsel istismara uğrayan kadınlarla ilgili ihbarlardaki ani artışın ardından geldiğini söyledi.

Gorman yaptığı basın açıklamasında "Batı Washington Bölgesi, uçak içindeki cinsel istismar vakalarında endişe verici bir artış görmeye devam ediyor" dedi.

Geçen ağustosta bu tür saldırılara karşı sıfır toleransımız olduğunu vurgulamıştık. Ne yazık ki yeni iddialar öğrenmeye devam ediyoruz ve bu vakaları soruşturup davalar açıyoruz.

Savcı, yetkililerin 2023'te davalarda bir artış görüldüğünü belirttiği Ağustos 2023 tarihli bildiriye atıfta bulunuyordu. Bu bildiri Roberson ve Brick'in davalarını da içeriyordu.

FBI 2018'de uçak içinde gerçekleşen 27 cinsel istismar vakasını soruşturmuştu. Bu sayı 2022'de üç kattan fazla artarak 90 vakaya ulaşmıştı.

Ağustos 2023 itibarıyla 62 vaka soruşturma altındaydı.

Savcılığın geçen hafta bir iddianame daha açıklamasıyla görülüyor ki bu eğilim devam ediyor.

38 yaşındaki Hindistan vatandaşı Abhinav Kumar, 18 Şubat'ta Seattle'a giden Emirates uçağında yakınında oturan bir genci taciz ettiği iddiasının ardından cinsel istismar suçlamasıyla mahkemeye çağrıldı. 

Cuma günü "suçu reddeden" zanlının ABD Bölge Yargıcı Jamal N. Whitehead huzurunda görülecek duruşmasının 6 Mayıs 2024'te yapılması planlandı. 

FBI'dan özel ajan Richard A Collodi, Ağustos 2023'te yaptığı konuşmasında büronun bu tür suçları soruşturmaya kararlı olduğunu belirtmişti.

Collodi, "İnsanların uçak içinde bu tür suçları işleyenlerin sorumlu tutulacağını anlamaları zorunlu" demişti. 

Bu olayların artışından endişe duyuyorum ve seyahat eden halkımızı temin ederim ki FBI ve ortaklarımız uçakta birini mağdur eden her suçluyu soruşturmaya ve kovuşturmaya devam edecektir.

2022'de FBI, uçaklarda yaşanan cinsel saldırıların genellikle diğer senaryolardan farklı geliştiğini çünkü mağdurların faili tanımama eğiliminde olduğunu açıklamıştı. 

FBI'ın blog yazısında, "Suçlular; kalkıştan önce havaalanında, uçağa biniş işlemi sırasında veya koltuklarını bulurken ideal hedefleri tespit etmek ve değerlendirmek için birçok fırsata sahip" diye belirtilmişti.

Irzına geçecek birini bulma ve hızlı hareket etme istekleri, bu kişilerin utanmazlığının altını çiziyor. Bu kişilerin genellikle cinsel saldırı geçmişleri var ve yılların deneyimiyle hedeflerini belirleme konusunda becerikliler.

O dönemde FBI, ajanların tam cezai soruşturmalar için daha fazla vakayı aydınlattığını ve ihbarlardaki artışın mağdurların suçları bildirme konusunda daha fazla güven duymalarından kaynaklanabileceğini söylemişti. 


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU