Boris Johnson'ın geçen ay Venezuela'yı gizlice ziyaret etmesinin arkasında ne var?

Eski Birleşik Krallık Başbakanı Johnson'ın ofisinden, Karakas ziyaretinin masraflarını kimin karşıladığına dair herhangi bir açıklama yapılmadı

Eski Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson 2022 yılında görevinden istifa etti / Fotoğraf: Reuters

Eski Birleşik Krallık (BK) Başbakanı Boris Johnson'ın Venezuela'ya gizli ziyareti, İngiliz basınında öfkeye neden olurken, hükümetten ziyaretin niteliği ve sonuçları hakkında yorum yapması istendi.

Johnson'ın geçen ay Venezuela'ya gizli bir ziyarette bulunduğu ortaya çıktı.

Johnson'ın ofisinden yapılan açıklamada, bunun özel bir ziyaret olduğu ve ziyaret masraflarının BK'daki vergi mükellefleri tarafından ödenmediği belirtildi.

Fakat açıklamada, İngiliz basınının ziyaretin içeriği ve nedenleri hakkında sorular sormasını engelleyemedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Artık Britanya hükümetinde yer almayan Johnson, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile görüşmesi öncesinde İngiltere'nin Karakas Büyükelçiliği'nden iki ülke arasındaki ilişkilere dair bilgi aldı.

BBC'nin haberine göre Johnson'ın Venezuela'ya giderken BK Dışişleri Bakanı David Cameron'u bilgilendirdi.

Ancak BK Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Johnson'ın ziyaretinin özel olduğu ve herhangi bir resmi misyonu bulunmadığı vurgulandı.

Eski başbakanın ofisinden yapılan açıklamada, Johnson'ın Karakas gezisinin kim tarafından finanse edildiği açıklanmazken ziyaretin özel olduğu vurgulandı.

Açıklamada, ziyaretin Venezuela'nın ülkede demokrasiyi güçlendirmek için daha fazla önlem alması gerektiğinin vurgulanması çerçevesinde gerçekleştiği belirtildi.

Ziyarette ayrıca Venezuela demokrasiyi tamamen benimsemeden ve komşularının toprak bütünlüğüne saygı duymadan Londra ile Karakas arasındaki ilişkilerin normalleşmeyeceğinin belirtildiği kaydedildi.

BK'nın Karakas'ta büyükelçiliği var, ancak büyükelçisi yok. İki ülke arasındaki ilişkiler, Maduro'nun 2018 yılında başkanlık seçimlerini kazanmasından bu yana gergin. Batılı ülkeler, seçimlerde hile yapıldığını öne sürüyor.
 


Birleşik Krallık'ın ile Venezuela arasındaki gerilim, Venezuela'nın geçen yıl BK'nın eski kolonisi Guyana'nın Essequibo eyaletini ilhak etmek için referandum düzenlemesinin ardından arttı.

Referandumdan petrol ve yer altı kaynakları açısından zengin olan ve İngiliz Milletler Topluluğu (Commonwealth of Nations) üyesi olan Guyana'nın üçte birini oluşturan Essequibo eyaletinin ilhak edilmesi sonucu çıktıktan sonra BK, destek olarak Guyana kıyılarına bir askeri gemi gönderse de hiçbir değişiklik olmadı.

Maduro, o bölgedeki muhaliflerini alıkoymaya devam ediyor.

Venezuela'da 28 Temmuz'da uluslararası gözlemcilerin katılımıyla başkanlık seçimlerinin yapılması planlanıyor.

Venezuela Devlet Başkanı Maduro yeniden aday olsa da ABD, BK, Kanada ve Avrupa Birliği (AB) tarafından yapılan resmi açıklamalara göre seçimlerin Venezuela'yı yeniden demokratik bir ülke haline getirmesi umuluyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

DAHA FAZLA HABER OKU