Biden'dan Netanyahu gafı: "Artık vakti geldi"

"Bunu başkasına anlatma" diyerek söylediği lafları tüm dünya duydu

11 Mart'ta başlayacak Ramazan öncesi ateşkes ihtimali zor görünürken Biden, "Elimizden geleni yapıyoruz" dedi (AP) 

ABD Başkanı Joe Biden, etraftaki mikrofonların açık olduğunu unutunca İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında söyledikleri duyuldu.

Biden, Kongre'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde perşembe günü yaptığı konuşmanın ardından kürsüden inip Demokrat siyasetçilerle sohbet ederken mikrofonların açık olduğunu unuttu.

ABD lideri, Demokrat Colorado Senatörü Michael Bennet'le sohbeti sırasında Netanyahu için "Bibi'yle konuştum, ona 'Aklını başına toplaman için ikimizin konuşma vakti geldi artık'  dedim. Bunu başkasına anlatma" ifadelerini kullandığı duyuldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu sırada korumalarından biri yanına gelip etrafta kameralar olduğunu ve ses kaydı alındığını söyleyince Biden "Mikrofonlar açıkmış. Güzel, sorun yok" diye yanıt vererek salondan çıktı.

Biden, dün yaptığı konuşmada söylediklerinin arkasında dururken, basın çalışanlarına "Konuşmamı gizlice dinliyordunuz" dedi. 81 yaşındaki lider, Netanyahu'nun Gazze'deki insani krizi durdurması için daha fazlasını yapması gerektiğini de söyledi. 

Ateşkes görüşmelerine de değinen Biden, İsrail ve Hamas arasında Ramazan'dan önce bir anlaşma sağlanmasının "zor göründüğünü" belirtti. Biden daha önceki açıklamalarında Ramazan'dan önce anlaşmaya varılacağını düşündüğünü ifade etmişti. 

ABD Başkanı, perşembe günkü açıklamasında Tel Aviv yönetimine yüklenerek "İnsani yardımı koz olarak kullanamazsınız" demişti. 

Biden ayrıca bir süredir Gazze'de iki devletli çözümün kabul edilmesi ve savaşın sonlanması için Netanyahu'ya baskı yapıyor. Fakat İsrail lideri Washington'ın taleplerine yanaşmıyor.
 


Diğer yandan ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), Gazze Şeridi'nin kuzeyinde kıtlık tehlikesi yaşandığını aktardı. 

WSJ, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı'na ait tırların perşembe günü Gazze'nin kuzeyine yardım götürmeye çalıştığını fakat İsrailli askerlerin "yolun çok kalabalık ve güvensiz" olduğu gerekçesiyle konvoyun ilerlemesine izin vermediğini yazdı. 

ABD, Gazze'ye yardım ulaştırmak için geçici bir liman inşa edileceğini de duyurmuştu. Pentagon'dan dün yapılan açıklamada, günde 2 milyon kişiye gıda yardımı yapılması planlanan limanın inşasının 60 gün sürebileceği belirtilmişti.  

Gazze'deki insani durumun kötüleşmesinin ardından geçen hafta ABD, Fransa, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün ve Katar gibi ülkeler bölgeye havadan yardım göndermeye başlamıştı. Dün bazı yardım kutularının paraşütleri açılmayınca bunlar sivillerin kafasına düşmüş ve 5 kişinin ölümüne neden olmuştu.


Independent Türkçe, AFP, Times of Israel, Washington Post, Wall Street Journal

DAHA FAZLA HABER OKU