PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 5 Mart 2024;

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım.


Antalya Diplomasi Forumu'na Afrikalı liderler yoğun ilgi gösterdi

19 devlet başkanı, 73 bakan ve 57 uluslararası temsilci olmak üzere 4 bin 500'e yakın katılımcı 1-3 Mart tarihlerinde düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu'na katıldı.

"Krizler Döneminde Diplomasiyi Öne Çıkarmak" ana temasıyla düzenlenen foruma Afrikalı liderler yoğun ilgi gösterdi.

Küresel meselelerin ve krizlerin yanı sıra iklim değişikliği, göç, İslam karşıtlığı, ticaret savaşları ve yapay zeka gibi birçok konu tartışıldı.

Somali, Cibuti, Madagaskar, Gine-Bissau ve Kongo liderleri Antalya Diplomasi Forumunda yer aldı.

Afrika'yı özel olarak kapsayan 2 panel düzenlendi. İlk panel, son dönemde güvenlik ve terör sorunlarıyla gündeme gelen Sahel bölgesi hakkında yapıldı.

Panele Senegal, Çad, Mali, Burkina Faso dışişleri bakanları ile Gana Dışişleri Bakan Yardımcısı katıldı. İkinci panelde de Afrika'nın sunduğu fırsatlar ile kıtanın gelecek için arz ettiği önem görüşüldü.

Kamerun, Zimbabwe, Mozambik, Gabon ve Nambiya dışişleri bakanlarının yer aldığı panelde kıtanın kalkınma potansiyeli tartışıldı.


Türk ve Afrikalı iş insanları İstanbul'da bir araya geldi

50 Afrika ülkesinden 1.500'ü aşkın iş insanın katıldığı 10. Dünya Sektörler Arası İş birliği Forumu (WCI Forum) 27-28 Şubat tarihlerinde İstanbul'da gerçekleşti.

WCI Forum'un sloganı "Gelecek Afrika'da, geleceği yakala!" oldu.

Türkiye'nin en büyük Afrika odaklı uluslararası ticaret forumu olma özelliği taşıyan WCI Forum, yeni pazar arayışı içerisinde olan iş insanları ile üretici ve ihracatçıları bir araya getirdi. Üretici ve ihracatçılar 2 gün boyunca ikili iş görüşmelerine katıldı.

Foruma, Türkiye Ticaret Bakan Yardımcısı, Gambiya Enformasyon Bakanı, Sudan'ın Darfur Eyaleti Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı ve Türkiye'den sanayi ve iş insanları dernek ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

1,5 milyar nüfusu, yıllık 1 trilyon dolar seviyelerinde ithalat potansiyeli olan 54 ülkeli Afrika kıtasına tüm dünyadan yoğun ilgi bulunuyor.

Türkiye'nin Afrika ile olan ticareti son 20 yılda 12 kat artarak 21,3 milyar dolara yükseldi. Afrika ile olan ihracat Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 8,3'ünü oluşturuyor.


BM askerleri, Kongo'dan çekilmeye başladı

Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü askerleri, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden çekilmeye başladı.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin doğusundaki Güney Kivu eyaletinde bulunan Birleşmiş Milletler (BM) İstikrar Misyonu'nun (MONUSCO) askeri üssü, Kongo Ulusal Polis Teşkilatına devredildi.

Böylece BM ülkedeki misyonunun tahliyesi için ilk somut adımı atmış oldu. Daha önce açıklanan çekilme planına göre, üç aşamalı çekilme planının ilk aşamasında 2 bin asker çekilecekti. 

Dünyanın en büyük BM misyonlarından MONUSCO'nun 10 binden fazla askeri Kongo'da görev yapıyor.

Kongo'nun Ruanda, Uganda ve Burundi sınırının bulunduğu bölge, 20 yılı aşkın süredir altın ve kobalt gibi madenlerin kontrolünü sağlamaya çalışan silahlı grupların saldırıları ve çatışmalarına sahne oluyor.

BM'nin yanı sıra, Doğu Afrika Topluluğu askerleri de ülkede yer alıyordu. Halk tarafından düzenlenen yoğun protestolar ve gösteriler sonucu ülkedeki yabancı askerlerin varlığının sonlandırılmasına yönelik adımlar atıldı.

Doğu Afrika Topluluğu askerleri de ülkeden çekilmek için hazırlıklar yaptı.


Batı Afrika Topluluğu, cunta yönetimindeki ülkelere uyguladığı yaptırımları kaldırdı

Batı Afrika'da peşi sıra yaşanan askeri darbe girişimleri sonucu iktidarı ele geçiren cunta yönetimlerine yönelik Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) bazı yaptırımlar hayata geçirmişti.

Nijer, Burkina Faso ve Mali birlikten çıkacağını duyurarak yeni bir birliğin kuruluşuna dair açıklama yapmıştı.

ECOWAS yönetimi ise askeri cunta ile yönetilen bu ülkelere yönelik ekonomik yaptırımları kaldıracağını duyurdu.

Yapılan yoğun görüşmelerin ardından ECOWAS, sınırların kapatılması, merkez bankası ve devlet varlıklarının dondurulması ve ticari işlemlerin askıya alınması da dahil olmak üzere çeşitli yaptırımlarını kaldırmaya karar verdiğini duyurdu. 

Yaptırımlar, halihazırda dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Nijer'i hükümet harcamalarını kısmaya ve 500 milyon dolardan fazla borç ödemesinde temerrüde düşmeye zorladı.

Üç devleti 50 yıllık ittifakta kalmaya ikna etmeye çalışması nedeniyle bu hareket bir iyi niyet adımı olarak görülüyor.

Bu ülkelerin bloktan çekilmesinin yılda 150 milyar dolarlık hizmet ve ticaret akışı sağlayan birlikte bir kaosa neden olacağı tahmin ediliyor.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU