ABD, Transdinyester'i yakın mercek altına aldı

Moldova'nın Avrupa yanlısı hükümeti, Transdinyester'in Rusya yanlısı etkinliğini propaganda diyerek ciddiye almadı

Moldova'nın Rusya yanlısı, bağımsızlığını ilan eden bölgesi Transdinyester'in lideri Vadim Krasnoselski, Transdinyester milletvekillerinin Tiraspol'deki kongresi sırasında konuşma yapıyor (AFP)

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller çarşamba günü yaptığı açıklamada, Avrupa ülkesi Moldova'dan ayrılmak için Rusya'dan yardım isteyen Transdinyester bölgesini "çok yakından" izlediklerini söyledi.

Basın brifinginde bölgenin Moldovaca adını kullanan Miller, "Rusya'nın Avrupa'da giderek artan saldırgan rolü göz önüne alındığında Rusya'nın Transdinyester'deki eylemlerini ve oradaki daha geniş çaptaki durumu çok yakından izliyoruz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Moldova'nın ayrılıkçı bölgesi Transdinyester, yüzlerce yetkili kongre toplantısı düzenlemek üzere çarşamba günü bir araya geldiğinde Moldova'nın "baskısına" göğüs germek için ekonomisine yardım etmesi talebiyle Rusya'ya başvurdu.

Moldova'nın Avrupa yanlısı Kişinev hükümeti bu toplantının dikkat çekmeyi ve manşetlere çıkmayı amaçlayan bir propaganda etkinliği olduğunu belirterek ciddiye almadı. Kişinev, Moldova Cumhuriyeti'nin başkenti.

Miller şöyle dedi:

Birleşik Devletler, Moldova'nın uluslararası çapta tanınmış sınırları içerisindeki egemenliğini ve toprak bütünlüğünü kararlılıkla destekliyor ve Kişinev'le Tiraspol'u birlikte çalışarak Nistru'nun (nehir) her iki yakasındaki toplulukların acil kaygılarına çözüm bulmaları yönünde teşvik etmeyi sürdürüyoruz.

Bölgesel başkent Tiraspol'da yapılan toplantıda (nadiren burada toplanılıyor) Rus Duması'ndan "Transdinyester'de 220 binden fazla Rus vatandaşının ikamet ettiğini göz önüne alarak Moldova'nın artan baskısı karşısında Transdinyester'i savunmak için tedbirler alması" istendi.

Gözlerini Avrupa Birliği adaylığına diken Moldova, Ukrayna'yla sınır komşusu olan Transdinyester'den yapılan ithalat ve ihracata bu yıl 1 Ocak'ta yeni gümrük vergileri getirmişti. Bölgeyle yakın bağlarını sürdüren Rusya da dahil, Birleşmiş Milletler üyesi hiçbir ülke Transdinyester'i tanımıyor.

Ancak özerk bir küçük devlet olan Transdinyester bölgesel gerilimlerle çalkalanırken, 30 yıldır kendisini mali ve diplomatik açıdan destekleyen Moskova'ya yöneliyor. Transdinyester savaşın vurduğu Ukrayna'yla doğu sınırını paylaşsa da 1992'deki kısa süren savaştan bu yana binden fazla Rus askerini konuşlandırmaya devam ediyor.

Kişinev yönetiminin Avrupa yanlısı bölgesel sadakatini sürdürmesi ve Moskova'yı istikrarı bozmaya çalışmakla suçlaması nedeniyle, giderek daha Avrupalı bir yapıya bürünen Moldova'nın Rusya'yla ilişkisi gerilmiş durumda.

Ülkenin Cumhurbaşkanı Maia Sandu ayrılıkçı çatışmaya barışçıl bir çözüm bulunmasını destekliyor.

Sandu şöyle diyor:

Hükümetin bugün yaptığı şey, ülkenin ekonomik olarak yeniden bütünleşmesi yönünde küçük adımlar atmak.

Öte yandan RIA haber ajansının bildirdiği üzere Rusya, Transdinyester vatandaşlarının çıkarlarını savunarak onların öncelikli olduğunu ve talebin dikkatle inceleneceğini belirtti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU