Moldova yönetiminden seçimler öncesi Rus medyasına erişim engeli

31 internet sitesine erişim engellendi

1902'den bu yana yayın yapan TASS, dünyanın en büyük 4 haber ajansından biri (Reuters)

Moldova yönetimi, aralarında haber ajansları Interfax ve TASS'ın da olduğu Rus yayın organlarına erişim engeli getirdi.

Karara gerekçe olarak Rus medyasının, "Moldova'ya karşı yürütülen enfermasyon savaşının" bir parçası olması gösterildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Moldova İstihbarat ve Güvenlik Servisi tarafından yayımlanan kararnamede 31 internet sitesine erişim engeli getirildiği ilan edildi. Geçen haftalarda benzer gerekçelerle 22 internet sitesi daha kapatılmıştı.

Kapatılan 31 internet sitesinin içinde, Komsomolskaya Pravda, Lenta.ru, TASS ve Interfax'ın da yer aldığı 14 Rusça yayın organı bulunuyor. 

Eş zamanlı olarak yayımlanan ayrı bir kararnameyle ülkede yayın yapan 6 yerel televizyon kanalının lisansları da askıya alındı.

Moldova Başbakanı Dorin Recean konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Rusya, organize suç örgütleri yoluyla 5 Kasım'daki seçimleri etkilemeye ve demokratik süreci baltalamaya çalışıyor" ifadelerini kullandı.

Recean yasaklanan televizyon kanallarının "ülkeyi istikrasızlaştırmak isteyen gruplarla işbirliği yapan" organize suç örgütleriyle bağlantılı çalıştığını öne sürdü.

Moldova, Haziran 2022'den bu yana Rusça haber ve analiz programlarına izin vermiyor. Ülkede Rusça yayın yapan kanalların sadece eğlence programı ve film yayımlamasına müsade ediliyor.

Rusça'nın yaygın şekilde konuşulduğu ülkelerden biri olan Moldova, Ukrayna savaşının başından bu yana Moskova'yı ülkedeki hükümeti devirmeye çalışmakla suçluyor.

Batı yanlısı bir hükümetin iktidarda olduğu Moldova'da bu haftasonu yerel seçimlerin düzenlenmesi bekleniyor.


Independent Türkçe, Euractiv, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU