Bakan Tunç: Bugün yargımız her zamankinden daha bağımsız ve tarafsız

"Bugün Türk yargısıyla ilgili laf edenler, 'yargı bağımsız, tarafsız değil' diyenler aslında 27 Mayısların, 12 Eylüllerin, 28 Şubatların yargısını özleyenler”

Fotoğraf: AA

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç,  İstanbul 2 Nolu Barosu tarafından İstanbul Üniversitesi (İÜ) Doktora Salonu'nda düzenlenen "28 Şubat Sempozyumu"nda konuştu.

Tunç, 1995 seçimlerinde birinci çıkan Refah Partisi Hükümetinin daha ilk yıllarında, sürekli irtica tehlikesinin pompalanmaya başlandığını, 28 Şubat 1997'de ise toplanan Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) 18 maddelik bir bildiri yayımladığını hatırlattı.

1990'lı yıllardan 2000'lerin başına kadar parlamenter sistemdeki koalisyonların, siyasi krizlerin yol açtığı bunalımlı yıllar olarak tarihe geçtiğini kaydeden Tunç, "O günleri yaşadı bu ülke. Şimdi hatırladığımız zaman ne kadar çirkin, ne kadar kötü, ne kadar demokrasi düşmanlığı yapıldığını hafızalarımızı tazelediğimizde görüyoruz." ifadesini kullandı.

"Anayasa'da temel hak ve özgürlükleri genişleten önemli düzenlemeler yaptık"

Tunç, Anayasa'da temel hak ve özgürlükleri genişleten, hak arama yollarını arttıran önemli düzenlemeler yaptıklarını, darbelere gerekçe gösterilen yasa maddelerini ve uygulamaları kaldırdıklarını söyledi.

Milli Güvenlik Kurulu'nu ve Yüksek Askeri Şura'yı, yapısını sivilleştirip demokratik hukuk devleti ilkesine uygun hale getirdiklerini hatırlatan Tunç, Devlet Güvenlik Mahkemelerini kaldırdıklarını aktardı.

Bakan Tunç, özel yetkili mahkemeler, Hakimler ve Savcılar Kurulu ile Anayasa Mahkemesinin yapısının daha demokratik, hukuk devleti ilkelerine uygun hale getirilmesi gibi önemli yapısal düzenlemeleri gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Tunç, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçiş gibi, özellikle halkın doğrudan doğruya yürütmeyi ve cumhurbaşkanını belirlediği bir sisteme geçerek, Cumhuriyet rejimini ve demokrasiyi güçlendiren bir yönetim sistemine de adım attıklarını vurguladı.

Fazilet Partisinde ilçe başkan yardımcısı olduğu dönemde "Başörtüsüne özgürlük" diye bir metin imzaladıklarını anlatan Tunç, o zamanki İstanbul Barosunun isimlerini ve adreslerini bildirmesi üzerine Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde yargılandıklarını dile getirdi. Tunç, Türk Ceza Kanunu'nda yer alan 312. maddenin suç olmaktan çıkarılması üzerine, o davanın ortadan kalktığını anımsattı.

“Sivil bir anayasayı, milletimize olan borcumuzu yerine getirerek inşallah sağlayacağız”

Tunç konuşmasında şunları paylaştı:

Bugün Türk yargısıyla ilgili laf edenler, 'Yargı bağımsız, tarafsız değil' diyenler aslında o 27 Mayısların, 12 Eylüllerin, 28 Şubatların yargısını özleyenler. Tüm açıklığıyla söyleyebiliriz ki bugün yargımız her zamankinden daha bağımsız ve tarafsızdır. Darbeciden hesap sormaktadır. Bundan sonra da eğer böyle bir tehlike karşısında, böyle bir şeyi aklından geçirenlerle ilgili de zaten teyakkuzdadır. 28 Şubatları bundan sonra yaşamamak için elbette ki bu önemli günlerle hafızalarımızı tazeleyeceğiz ama bu yapısal dönüşümlerin daha kalıcı olması için de inşallah yeni, demokratik, sivil bir anayasayı, milletimize olan borcumuzu yerine getirerek inşallah sağlayacağız.

Tunç, 28 Şubat sürecinde yüz binlerce insanın fişlendiğini belirterek, demokrasi dışı müdahalelerin bir daha gerçekleşmeyeceği bir ülkeyi 2000'li yıllarda yapısal dönüşümle sağladıklarını ifade etti.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU