Rusya'daki internette tuhaf gelişmeler

Kullanıcılar iki yıl sonra ilk kez Meta platformlarına erişebilirken, YouTube da çöktü

(AFP)

Rusya'da internet, uygulamaların beklenmedik şekilde çöküp geri gelmesinin ardından tuhaf değişikliklere sahne oldu.

Ülkenin en popüler mesajlaşma uygulaması Telegram, YouTube ve sosyal medya sitesi Vkontakte gibi diğer platformlarla birlikte salı günü çöktü.

Aynı zamanda Instagram ve Facebook kullanıcıları da iki yıl sonra ilk kez bu sitelere girebildiklerini gördüler.

Rusya'nın kamu iletişim ağı izleme merkezi salı günü yaptığı açıklamada, uzmanlarının Telegram'da "devasa bir arıza" kaydettiğini ancak nedeninin hemen belli olmadığını söyledi. Telegram yorum talebine yanıt vermedi.

Rusya Dijital Bakanlığı yaptığı açıklamada, "Telegram mesajlaşma uygulaması ve Rusya'daki bir dizi diğer hizmetin çalışması halihazırda yenileniyor" dedi ve uygulamanın Rusya dışında da hata verdiğini ekledi.

Olayın nedenini tespit etmek için çalışıyoruz. 

Rus telekom operatörlerine gelince, ağları normal çalışıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Moskova'daki Reuters muhabirleri Telegram, YouTube ve Vkontakte'de yaklaşık 90 dakika boyunca kesinti yaşandığını kaydetti.

Moskova'daki Reuters muhabirlerine göre, kesintiden kısa bir süre sonra, Instagram ve Facebook da dahil daha önce engellenen birkaç sosyal medya uygulaması salı günü Rusya'da aniden kullanıma açıldı.

Reuters muhabirleri, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'ya on binlerce asker göndermesinden kısa süre sonra getirilen engellemelerden bu yana ilk kez sanal özel ağa (VPN) ihtiyaç duymadan Instagram'da gezinebildi.

İletişim düzenleyicisi Roskomnadzor, Meta Platforms'un Facebook ve Instagram'ı da dahil bazı yabancı teknoloji şirketlerini engellemek için harekete geçti.

Moskova uzun zamandır yerel internet altyapısını, yani Runet'i geliştirmeye çalışıyor, hatta testler için kendisini küresel internetten ayırıyor.

Duma parlamentosunun bilgi politikaları komitesi başkan yardımcısı Anton Gorelkin, Telegram kesintilerine neyin yol açtığının belli olmadığını ancak hemen Rus devletini suçlamanın bir hata olduğunu söyledi ve Rusya'nın  marttaki başkanlık seçimleri öncesinde yabancı kaynakları engellemeye çalıştığına dair "komplo teorilerine" dikkat çekti.

"İnsan hatasından hacker saldırısına kadar çeşitli nedenlerle bu tür olaylar olmuştur ve olacaktır" dedi.

Çok daha önemlili, arızanın giderilmesinin ne kadar sürdüğü; Rus ekonomisine verilecek zararın boyutu buna bağlı.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU