CIA savaşta Ukrayna'yı nasıl destekliyor?

Amerikan istihbaratının ülkede 12 üs kurduğu iddia edildi

Rusya lideri Vladimir Putin, Ukrayna'yla ilgili konuşmalarında sık sık CIA'i hedef göstermişti (Reuters)

ABD merkezli New York Times gazetesi, CIA'in savaş sürecinde Ukrayna'da yürüttüğü faaliyetlere ilişkin bir araştırma haberi yayımladı.

ABD, Avrupa ve Ukrayna'daki istihbarat çevrelerinden kaynaklarla görüşen gazete, CIA'in Ukrayna'da 12 gizli casusluk üssü kurduğunu yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde CIA ve diğer Amerikan istihbarat servislerinin, Rus birliklerinin hareketlerini takip ettiği, füze saldırılarıyla ilgili bilgi topladığı ve kurulan üsler yardımıyla casusluk ağlarını yönettiği öne sürüldü.

Gazete, ABD'nin neredeyse 10 yıldır "yeni nesil Ukrayna casusları" yetiştirmek için Kiev'e yardım ettiğine dikkat çekildi.

İki ülke arasında kurulan bu ilişki Ukrayna'yı Washington'ın en önemli istihbarat ortaklarından biri haline getirirken, Ukraynalı casusların da bu süreçte ciddi başarılar elde ettiğine dikkat çekildi.

İddiaya göre Ukrayna istihbaratı savaş öncesi dönemde, ülkedeki ABD'li istihbaratçılardan daha fazla bilgi toplamayı başardı. Gazete, savaş sürecinde Ukrayna istihbaratının, Rus yetkililerin iletişimine CIA'in Rusya'daki üssünden daha fazla müdahil olmayı başardığını yazdı.

CIA'in Ukrayna'daki casusluk üslerinin 8 yıl önce kurulmaya başlandığını öne süren gazete, bu üslerin Barack Obama, Donald Trump ve Joe Biden yönetimleri sırasında parça parça oluşturulduğunu yazdı.


ABD istihbaratı projeye karşıydı

New York Times'ın haberinde ABD istihbaratının ilk etapta Kiev'le çalışmaya gönülsüz olduğu belirtildi.

Buna göre CIA, Ukrayna istihbaratı içinde Sovyetler döneminden kalma çok fazla isim olduğunu ve bunların Rusya'ya bilgi aktarabileceğini düşündü. Ayrıca CIA'in Kiev'de faaliyet yürütmesinin Moskova'nın tepkisini çekme ihtimali de temel endişelerden biriydi.

Ancak bu düşünce 2015'te değişti.

İddiaya göre dönemin Ukrayna askeri istihbarat şefi Valeri Kondratyuk, ülkedeki CIA temsilcisine birçok gizli belgeyi teslim etti. Bundan sonra da Ukrayna istihbaratı, bir güven ilişkisi kurmak için ABD'li yetkililere düzenli olarak istihbarat sağlamaya devam etti.

Gazetede yer alan haberde, Ukrayna istihbaratının 2014'te Malezya Havayolları'na ait uçağın düşürülmesine Rusların dahil olduğunu kanıtlayacak bilgiler sunduğu ve 2016'daki ABD seçimlerine müdahale eden Rus casusların yargılanması için yardımcı olduğu ifade edildi.

Bu gelişmelerin ardından iki ülke arasında bir güven ilişkisi tesis edildiğini belirten New York Times, CIA'in Ukrayna özel kuvvetlerini eğitmeye başladığını ve Birim 2245 isimli bir tim kurduğunu yazdı.

Şu anda Ukrayna askeri istihbaratının başında bulunan Kirilo Budanov'un da bu birimin içinden çıktığı belirtildi.

 

Independent Türkçe, Kyiv Post, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU