Genç DJ'ler klasik müziği tekrar canlandırıyor

Mozart'tan Beethoven'a birçok büyük ustanın eseri bambaşka hallere bürünüyor

Genç DJ'ler, elektronik müzikle harmanladıkları klasik besteleri bambaşka şekillerde yorumluyor (Unsplash)

İspanya'nın tanınmış gazetelerinden El Pais, klasik müzik eserlerini yorumlayan DJ'lerin sosyal medyada büyük ilgi gördüğünü yazdı.

Haberde, "Mozart, Vivaldi, Bach ve Beethoven'ı remiksleyen genç DJ'ler sosyal medyayı fethediyor ve konser alanlarını dolduruyor" ifadelerini yer verildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BUNT sahne adıyla tanınan Alman DJ Levi Wijk ve VisionV, Brahms'ın Macar Dansları'nı yeniden yorumlayarak büyük ilgi topladı. 

Britanyalı DJ Reductio, Mozart'ın Sol minör 40 numaralı senfonisini, G&J ise Çaykovski'nin Kuğu Gölü'nü elektronik müzikle harmanlayarak popülerlik kazandı.  

Fransız DJ Leblanc ise klasik müzik sevgisini annesi sayesinde kazandığını, elektronik müziğe ilgisinin de video oyunlarıyla başladığını söyledi.

25 yaşındaki DJ, yeniden yorumladığı parçaların ayrı sanat eserlerine dönüştüğünü belirterek şu ifadeleri kullandı: 

Elektronik ve klasik müziği harmanlayarak yeni şeyler üretmeye başladım çünkü bazıları klasik müziğin sıkıcı olduğunu düşünüyor. Ama hiç de öyle değil! Klasik müziğe yeni bir soluk getirmek, yeniden doğmasını sağlamak istedim.

Karl Jenkins'in Palladio'suyla Mozart'ın Requiem'ini remiksleyen genç DJ, "Tüm modern tarzlar bir şekilde klasik müzikten besleniyor. Pop melodilerinden rap ritmlerine kadar, klasik müziğin kökleri her türde bulunabilir" dedi.
 

Müzik tarihçisi Javier Blanquez ise gittikçe popülerleşen bu trendin önemine dikkat çekerek şunları söyledi: 

Bu eğilim klasik müziğe gerçek bir ilgi uyandırırsa faydalı olacaktır çünkü klasik müzik dinlemek, başta müzik olmak üzere her şeyin hızlı tüketim için tasarlandığı bir dünyada güçlü bir direniş biçimidir.


Independent Türkçe, El Pais 

DAHA FAZLA HABER OKU