Bozulan otomattaki hata kodu, öğrencileri harekete geçirdi

"Uygulama hata vermeseydi bunu öğrenemezdik. Hiçbir uyarı yok"

Makinelerde, kullanıcıların yüzlerinin taranıp analiz edeceğine dair herhangi bir uyarı yoktu (Unsplash/Temsili)

Kanada'daki Waterloo Üniversitesi'nde bir otomatın bozulmasının ardından, kampüsteki bu makinelerin bazılarında yüz tanıma teknolojisi kullanıldığı ortaya çıktı.

Olay, şubat başlarında bir atıştırmalık makinesinde Invenda.Vending.FacialRecognition.App.exe yazısının görülmesiyle anlaşıldı. Öncesinde ne kamera görülüyordu ne de makinelerde kamera olduğuna dair başka herhangi bir işaret vardı. 

Üniversite gazetesinde olayı haberleştiren River Stanley, ulusal kanal CTV News'e şöyle konuştu:

Uygulama hata vermeseydi bunu öğrenemezdik. Hiçbir uyarı yok.

Waterloo Üniversitesi konuyla ilgili bir açıklama yayımlayarak bu makinelerin "en kısa sürede" kaldırılacağını ve bu zaman zarfında yüz tanıma programının kapatılmasının isteneceğini vurguladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Üniversite öğrencileri de arkasında kamera olduğuna inandıkları delikleri sakız ve kağıtlarla kapatmaya başladı.

Makineleri üreten Invenda, "demografik ölçüm yazılımı" kullanarak müşterilerin cinsiyet ve yaşlarını belirlemekle övünen bir şirket. 

Bu olayı haberleştiren Guardian, İsviçre merkezli kuruluşun Avrupa Birliği'nin mahremiyet standartlarını karşıladığını savunduğunu fakat Kanada'daki kanunlara ne kadar uyduğunun net olmadığını belirtti. 


Perakende devi Canadian Tire, müşterilerini bilgilendirmeden yüz tanıma teknolojisini kullandığı gerekçesiyle Britanya Kolumbiyası eyaletindeki mahremiyet kanunlarını çiğnediği gerekçesiyle nisanda haber olmuştu.

O dönem Kanada yönetiminden yapılan açıklamada, şirket müşterileri bilgilendirse bile bu bilgileri toplamak için makul bir gerekçe sunamadığına dikkat çekilmişti. 


Independent Türkçe, Guardian, CTV

DAHA FAZLA HABER OKU