İki ünlü aktris, çocukken cinselleştirilmek üzerinden bağ kurmuş

Portman "sergilediği ciddiyetin" kendisini koruduğunu söyledi

Natalie Portman ve Jodie Foster (AP)

Natalie Portman, çocuk yıldızken cinselleştirilmek hakkında Jodie Foster'la arasında "harika" bir sohbet geçtiğini anlattı.

Halihazırda 42 yaşındaki Portman, 1994 yapımı aksiyon-gerilim filmi Sevginin Gücü'yle (Léon the Professional) ilk uzun metraj filminde rol aldığında sadece 12 yaşındaydı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan artık 61 yaşındaki Foster ise Martin Scorsese'nin filmi Taksi Şoförü'ndeki (Taxi Driver) ergen hayat kadını rolüyle ilk Oscar adaylığını kazandığında yaşı 14'tü.

Jason Bateman, Will Arnett ve Sean Hayes'in sunduğu podcast Smartless'ın son bölümüne katılan Portman, çocuk yıldız olmanın kendine özgü baskıları ve zorlukları hakkında konuştu.

"Kadın Yürüyüşü'nde genç bir aktris olarak cinselleştirilmekle ilgili bir konuşma yapmıştım" diye anlatan Portman, Foster'ın "bunun ardından kendisine ulaştığını, konuştuklarını ve bunun harika olduğunu" sözlerine ekledi.

O hâlâ bir rol model.

Siyah Kuğu'nun (Black Swan) yıldızı, istenmeyen etkileşimlerden kendisini korumayı nasıl başardığını da açıkladı.

Oyuncu "Sergilediğim bir tür ciddiyet beni bir bir şekilde korudu. Çünkü bu 'Aman ona bir numara yapma' dedirten, adeta bir uyarı sinyaliymiş gibi hissettiriyor" dedi.

Bilirsiniz, kimse bunu hak ettiğinden ya da buna davetiye çıkardığından değil. Ama bu bana, benim bunu bilinçsizce yapmamın yolu gibi geldi.

Portman sözlerine, potansiyel avcıları tespit etmeyi nasıl başardığını paylaşarak devam etti. Aktris "En büyük işaretin, birisinin kadınlar hakkında atıp tutması olduğunu düşünüyorum" dedi.

Herhangi biri hakkında atıp tutuyorlarsa, sadece 'Üf, o gerçekten zor biri' falan deseler bile, bu benim için bir [uyarı] işareti. Bunun arkasında daha fazla şey var.

Portman daha önce de genç yaşta medya tarafından "Lolita figürü" olarak resmedilmesinin "kendi cinselliğini elinden aldığını" söylemişti.

The Armchair Expert with Dax Shepard adlı podcast'in 2020'deki bir bölümünde "Bu beni korkutmuştu" demişti.

Güvende olabilmenin 'Ben muhafazakarım, ciddiyim, bana saygı duymalısınız, ben akıllıyım ve bana o gözle bakmayın' şeklinde davranmaktan geçtiğini hissettirmişti.

Oysa o yaşta kendi cinselliğiniz var, kendi arzunuz var, bir şeyleri keşfetmek istiyorsunuz ve açık olmak istiyorsunuz ama yaşça büyük erkekler sizinle ilgilendiğinde ister istemez kendinizi güvende hissetmiyorsunuz ve 'Hayır, hayır, hayır, hayır, hayır, hayır' diyorsunuz.

Kendini korumak için bir "kale" inşa ettiğini anlatan oyuncu, aynı zamanda "iffetli" bir imaj sergilediğini de söylemişti.

Portman "Bunu bilinçli olarak geliştirdiğimi fark ettim çünkü kendimi güvende hissetmemin bir yoluydu" demişti.

'Ah, eğer biri sana saygı duyarsa seni objeleştirmez' mantığı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films/news

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU