Lazkiye’de yaşanan sel nedeniyle binlerce tüp gaz sokaklarda sürüklendi

Sel nedeniyle sokaklara dağılan 36 bin 238 tüpün çoğu bulundu. 744 tüp ise aranıyor

Lazkiye’de sele kapılan gaz tüplerini toplama çalışmaları  / Fotoğraf: SANA

İki gün boyunca Suriye kıyılarını vuran sağanak yağış, sel ve su baskını nedeniyle sokaklar ve çok sayıda binanın zemin katları sular altında kalırken, bazı kamu ve özel tesisler de hizmet dışı kaldı.

Lazkiye Valisi Mühendis Amer İsmail Hilal, şiddetli yağışların yol açtığı hasar sonucunda okulların kapatıldığını duyurdu.

Lazkiye Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Zingerli, yerel bir radyoya yaptığı açıklamada, “Buna son derece hazırlıklıydık” dedi ve bölge sakinlerinden yağış sırasında sokaktaki hareketi azaltmalarını istedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şehirdeki yerel kaynaklar, selin köy ve kırsaldaki çiftlik ve besi hayvanlarına, şehirlerde ise ev ve araçlara büyük zarar verdiğini söyledi.

Aktivistler, Lazkiye’deki Singwan Gaz Fabrikası’nın gaz dolum ünitesinin maruz kaldığı su baskınlarını gösteren şok edici görüntüler yayınladı.

Gaz dolum ünitesinde çalışmalar dururken, Suriye Petrol Bakanlığı’na göre, sel, sokaklarda 36 bin 238 ev ve sanayi tipi tüp gazı sürükledi.

Sele kapılan tüplerden çoğu toplandı, 744’ü ise aranıyor.

Suriye resmi haber ajansı SANA’ya göre, Petrol Bakanı Firas Kaddur, tesisteki hasarın giderildiğini ve çalışmaların bugün yeniden başlatılacağını söyledi.

Kaddur, “Sel, fabrikadaki çok sayıda tüp gazın bitişikteki su kanalından sanayi alanına ve nehir yatağına doğru sürüklenmesine yol açtı” dedi.

Binlerce tüp gazın sokaklarda nehir yatağına doğru sürüklendiğini gösteren görüntüler, gaza erişimde ciddi bir kriz yaşayan Suriyeliler arasında kızgınlık ve öfkeye yol açtı.

Hükümete ve Petrol Bakanlığı’na sert eleştiriler yöneltildi ve çok sayıda tüp gazın varlığını gören halk bu tarafları kriz yaratmakla suçlandı.

Ülkede gaz, karaborsada iki katı fiyatla satılıyor.

Petrol Bakanı, yerel basına yaptığı açıklamalarda, bakanlığın 125 bin endüstriyel tüp gaz tedarik etmek üzere bir sözleşme imzaladıklarını ve geçen ayın sonundan bu yana bunları almaya başladıklarını bildirdi.

540940.jpeg
Lazkiye’deki Singwan Gaz Fabrikası’nın gaz dolum ünitesindeki çalışmalar sağanak yağış nedeniyle durduruldu / Fotoğraf: SANA​​​​​​​

 

Bakana göre, ilk parti 52 bin tüp teslim alınmış olup, 16 bin tüp Lazkiye Akaryakıt Şubesi’nde, 36 bin tüp ise Gaz Dairesi’nde depolandı ve tedarik süreci devam ediyor.

Kaddur, bu tüplerin bölgelere dağıtılıp, sanayi ve ticari kuruluşlarına satılabilmesi için gerekli belgelerin tamamlanması gerektiğini de ifade etti.

Ülkede şiddetli yağmur ve fırtınalar her kış kıyı bölgelerini vuruyor, sokakları sular altında bırakıyor.

Ancak bu kış 132 milimetreye ulaşan yağış, son yılların en şiddetli sellerine neden oldu.

Yağmur devam ederken, Lazkiye’de barajların taşacağına dair korku da sürüyor.

Lazkiye Su Kaynakları Müdürü Mahmud El Kaddar, barajlardaki depolama oranının normal sınırda olduğu konusunda halka güvence vererek, “Yüzde 65’e ulaştı ki, bu şu anda çok güvenli bir yüzdedir” dedi.

Kaddar, Sham FM radyosuna verdiği demeçte, “Özellikle baraj yatakları çok geniş su havzaları içerisinde olduğundan herhangi bir tehlike belirtisi yok ve herhangi bir korkuya da gerek yok” diye konuştu.

Lazkiye’de iki ana baraj olmak üzere, toplamda 14 baraj bulunuyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU