Kazakistan'da toplu at ölümleri köylülerle devleti karşı karşıya getirdi

Çok sayıda at hastalandı

Kazakistan'da at eti tüketimi geçen yılın son çeyreğinde artış gösterdi (Reuters)

Kazakistan'ın iç bölgelerinde yayılan bir salgın nedeniyle kitlesel at ölümleri yaşanmaya başladı.

Ölümler nedeniyle ülkedeki tüketimi giderek popülerleşen at eti tedariğinde sıkıntılar yaşanırken, hayvan sağlığı uzmanlarıysa yaşananları açıklamakta zorlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İlk olarak Patriot of Karaganda isimli Instagram hesabı tarafından bildirilen kitlesel at ölümlerinin, Karaganda bölgesinde yoğunlaştığı ifade edildi.

Hastalık nedeniyle atların ilk önce bacaklarında iltihaplanma oluştuğu daha sonra bu enfeksiyonun tüm vücuda yayıldığı belirtildi.

Sosyal medyada hasta atların bacaklarında büyük yaralar oluştuğu ve ayakta duramadıklarına ilişkin görüntüler paylaşıldı.

Tortkol'daki köylüler, lenf damarlarında iltihaplanmayla oluşan lenfanjit isimli hastalıktan şüphelendiklerini ve daha önce komşu Umutker bölgesinde de bu hastalığın yayıldığını söyledi.

Hayvanlar üzerinde testler yapan devlet yetkilileriyse, lenfanjit iddialarını yalanladı.

Bölgedeki köylüler, devlet yetkililerin tazminat ödenmemesi için lenfanjit teşhisi koymaktan kaçındığını öne sürdü. Yerel halk, daha önce yakın köylerde lenfanjitten atlarını kaybeden kişilere devlet tarafından ödeme yapıldığına dikkat çekti.

Bir yetkili halkı teşhis koyma konusunda dikkatli olmaya çağırırken, "Tortkol'deki atla Umutker'deki aynı yer otlandıysa ne olmuş? Bu bir teşhis koymak için yeterli değil" diye konuştu.

Kazakistan'daki at nüfusu geçen yıl yüzde 5 artış göstererek 4 milyona kadar ulaşmıştı. Buna karşın ülkedeki at eti tüketimi yükselişte. 2023'te ülkede kesilen at sayısı bir önceki yıla göre yüzde 7 artış gösterdi.

 

Independent Türkçe, Eurasianet, BNN

DAHA FAZLA HABER OKU