Kazakistan'dan Rusya etkisine karşı yeni adım

Televizyonlarda Kazakça kullanımı yüzde 70'e çıkarılacak

Kasım Cömert Tokayev, 2019'dan bu yana Kazakistan'ı yönetiyor (Reuters)

Kazakistan yönetimi, ülkedeki radyo ve televizyonlarda Rusça yerine Kazakça kullanılması için yeni bir yasa hazırlığında.

Eski Sovyetler Birliği ülkesinde Kazakça resmi dil olsa da, 20 milyon kişilik nüfusun önemli bir bölümü Rusça konuşuyor.

Parlamento tarafından onaylanması beklenen yeni yasayla ilgili konuşan Kültür Bakanı Aida Balayeva, "Medya konulu yeni yasa tasarısı, devlet dilinin televizyon ve radyodaki kullanım oranını yüzde 50'den yüzde 70'e çıkarmayı zorunlu kılıyor" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sovyetler Birliği'nin çöküşünden itibaren Kazakça kullanımının teşvik edildiğini hatırlatan Balayeva, "Geçiş süreci 2025'ten itibaren her yıl yüzde 5 oranında artışla sağlanacak" diye konuştu.

Rus nüfusun yüzde 15 oranında olduğu Kazakistan, Rusya'yla uzun bir sınır hattına  ve yakın siyasi, ekonomik ve askeri ilişkilere sahip.

Ancak Moskova'nın Ukrayna harekatına başladığı 2022'den bu yana Kazak yönetimi Batı ülkeleri ve Çin'le daha yakın ilişkiler geliştirerek Rusya ekseninden uzaklaşmaya çalışıyor.

Kazakistan daha önce de ülkenin alfabesini Kiril alfabasinden Latin alfabesine taşımış ve Kazakça bilmeyi Kazakistan vatandaşlığı için ön şartlardan biri haline getirmişti.

Kazakistan'da parlamentoya sunulan medya yasasının bir benzeri geçen yıl komşu Kırgızistan'da da yürürlüğe girmişti. Kırgızistan'daki yasa memurların Kırgızcayı akıcı bir şekilde konuşmasını zorunlu tutuyor ve medya kuruluşlarının yayımladığı içeriğin en az yüzde 60'ının Kırgız dilinde olmasını öngörüyordu.

Orta Asya'daki diğer eski Sovyet ülkeleri olan Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan'da Rusça'nın resmi bir statüsü olmasa da, halkın ve devlet memurlarının önemli bir kısmı Rusça konuşuyor.


Independent Türkçe, Guardian, Moscow Times, Forbes Georgia

Derleyen: Barış Kaygusuz

DAHA FAZLA HABER OKU