İsrail: Refah şehrine yönelik geniş çaplı bir operasyon başlatılacağına hiç şüphe yok

İsrail Hükümet Sözcüsü: Refah’tan sivillerin tahliyesi konusunda BM kurumlarını işbirliği yapmaya çağırıyoruz

Bir kamyonun arkasındaki Filistinli aile dün Refah’tan Gazze merkezine doğru kaçtı / Fotoğraf: AFP

İsrail Savaş Konseyi Bakanı Benny Gantz, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah şehrine yönelik geniş çaplı bir operasyon başlatılacağına hiç şüphe olmadığını söyledi.

Gantz dün yaptığı açıklamada, “Refah’ta geniş çaplı bir operasyon olacağından şüphe yok. İster nüfusu tahliye etmek, ister sınırları güvenlik altına almak, ister bölgeyi karadan girişe hazırlamak olsun, bize hareket özgürlüğü sağlayan tüm adımları atacağız ve hareket edeceğiz. İlk andan itibaren söylediğim gibi hedeflerimize ulaşana kadar geri adım atmayacağız” dedi.

Gantz’ın açıklamaları, uluslararası ve bölgesel ülkelerin yanı sıra Birleşmiş Milletler’in (BM) yoğun nüfuslu Refah’a yönelik bir saldırının sonuçlarına ilişkin İsrail’e uyarılarının devam ettiği bir dönemde geldi.

Refah şehrinde, 64 kilometre kareyi aşmayan bir alanda 1 milyon 200 binden fazla yerinden edilmiş insan ikamet ediyor.

Bu da İsrail’in saldırması halinde büyük katliamlar ve felaket yaşanacağına dair korkuları beraberinde getiriyor.

Aralarında Başbakan Binyamin Netanyahu, Bakan Gantz, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’nin de bulunduğu İsrailli yetkililer, Hamas’ın ‘yok etmek’ için Refah’a tüm güçle saldırma konusunda ısrar ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Refah, İsrail’in girmediği son Hamas kalesi. Ancak Refah’ta küçük bir alana çok sayıda kişinin sıkışması nedeniyle, bazı yerinden edilenler Mısır sınırında çadır kurmak zorunda kaldı.

Filistin Yönetimi, ABD ve uluslararası toplumu Refah’a yönelik olası saldırıyı durdurmak için müdahale etmeye çağırdı.

Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne dün yaptığı açıklamada, “ABD yönetimi İsrail politikasının rehinesi olarak kalmamalı” dedi.

Ebu Rudeyne, “İsrail Başbakanı’nın siviller için güvenli geçiş sağlanacağı yönündeki konuşması tamamen saçmalık ve dünyaya karşı bir aldatmaca. Çünkü artık Gazze Şeridi’nde güvenli bir yer yok” diye ekledi.

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye ise, “İsrail, Gazze’de başlattığı soykırım suçlarını ve halen devam eden yerinden etme girişimlerini, son sığınma yeri olan Refah’a saldırarak işlemeye devam ediyor. Ama halkımız toprağını terk etmeyecek” dedi.

İsrail’in ana müttefiki ABD ve Avrupa Birliği (AB), İsrail operasyonunun Refah’a genişletilmesine doğrudan destek vermedi.

Ancak ABD Başkanı Joe Biden, Pazar günü Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, Refah’ta 1 milyondan fazla insanın güvenliğini sağlamak için ‘inandırıcı ve uygulanabilir’ bir plan olmadan askeri operasyona başlamaması gerektiğini söyledi.

Gözlemciler ve Hamas hareketi bunu, ABD’nin Refah’ın işgaline yönelik örtülü bir onayı olarak değerlendirdi.

İsrail’den BM’ye çağrı

BM ve kuruluşları, Refah’a yönelik saldırının yansımaları konusunda uyarıda bulunurken, İsrail, sivilleri Refah şehrinden tahliye etmek için geliştirdiği planla ilgili olarak BM kuruluşlarına işbirliği çağrısı yaptı.

İsrail hükümet sözcüsü Eylon Levy dün yaptığı açıklamada, “BM kurumlarını işbirliği yapmaya çağırıyoruz. Yapılamaz demeyin. Bir yolunu bulmak için bizimle çalışın” diye konuştu.

Levy, “Uluslararası yetkililer İsrail’in Refah’a saldırı yapmamasını talep ederek, Hamas’ın izlediği canlı kalkan stratejisinin suç ortağı oluyorlar” diye ekledi.

Han Yunus

Refah’a yönelik saldırı, İsrail ordusunun, Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’ta beklediğinden daha uzun süren karmaşık operasyonunun tamamlanmasını bekliyor.

Han Yunus’taki Hamas güçlerinin büyüklüğü ve oradaki geniş tünel ağı İsrail ordusunu şaşırttı.

İsrail ordusu, Han Yunus’ta 70 günden fazla süredir şiddetli çatışmaları sürdürüyor.

İsrail Yayın Kurumu’nun, ordunun Han Yunus’ta çok büyük bir pusuya düşürüldüğünü bildirdiği dönemde, dün Han Yunus’un doğusundaki Abasan el-Kabira kasabasında Filistinli gruplar ile İsrail askerleri arasında şiddetli çatışmalar çıktı.

Pusuya ilişkin hiçbir ayrıntı henüz netlik kazanmadı, ancak Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları dün yaptığı açıklamada, Han Yunus’un doğusunda 10 İsrail askerini öldürdüklerini bildirdi.

İslami Cihad hareketine bağlı Kudüs Tugayları ise, Han Yunus’un güneydoğusundaki İsrail askerlerine bir pusu kurduklarını, ölü ve yaralılar olduğunu bildirdi.

İsrail ordusu ise, Gazze’nin güneyindeki çatışmalarda iki askerin öldürüldüğünü duyurdu.

Ordunun açıklamasında, Komando Tugayı Maglan birliğinden Alon Kleinman ve Adi Eldor isimli askerlerin dün Gazze’de öldüğü ifade edildi.

Gazze Şeridi’ne yönelik saldırının başladığı 7 Ekim’den bu yana, İsrail askerleri arasındaki ölü sayısı 570’e yükseldi.

İsrail, Gazze’de 28 binden fazla Filistinliyi öldürdü.

Öte yandan, İzzeddin El Kassam Tugayları dün yaptığı açıklamada, İsrail’in Pazar günü Gazze’ye yönelik saldırılarında ağır yaralandığı bildirilen sekiz İsrailli rehineden üçünün öldüğünü duyurdu.

Bu açıklama, İsrail’in Refah’a düzenlediği operasyonla iki rehineyi kurtarmasını kutlamasından birkaç saat sonra geldi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU