Emma Stone'dan Zavallılar'ı "cinsiyetçi" bulanlara yanıt

Oscar adayı filmde Stone, cinsel keşif yolculuğuna çıkan, çocuk beynine sahip bir karakteri canlandırıyor

Oscar adayı Zavallılar'ın (Poor Things) başrolü Emma Stone, filmin "cinsiyetçi" ve "istismarcı" olduğu ve seks sahnelerinde "rahatsız edici" rıza sorunları bulunduğu suçlamalarına yanıt verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

35 yaşındaki oyuncu, Yorgos Lanthimos'un filminde Victoria dönemi Londra'sında genç bir kadın olan ve intiharının ardından bir bilim adamı (Willem Dafoe) tarafından diriltilen Bella rolüyle Akademi Ödülü'ne aday gösterildi.

Filmde, kafasının içine doğmamış bir bebeğin beyni yerleştirilen Bella, yetişkin bedeninden zevk aldığı ve ilk orgazmını yaşadığı bir cinsel keşif yolculuğuna çıkıyor.

Filmin temaları sert tepkilere yol açıyor, bazıları filmin erkek bir yönetmene ve dolayısıyla erkek bakışına sahip olmasının filmi cinsiyetçi yaptığını iddia ediyor. Ayrıca çıplaklığın istismarcı olduğu ve Bella'nın bir çocuğun beyni taşıması nedeniyle rıza sorunları bulunduğu yönünde suçlamalar da var.

Stone bu eleştiriler karşısında The Times'a, "Eğer yardımcı olacaksa, oynayan ve yapımcılığını üstlenen kişi olarak, o sahnelerin hiçbirinde onu bir çocuk olarak görmedim" dedi.

Lanthimos, "Ama bu bile fazla gerçekçi" diye ekledi.

Eğer bir filmi dümdüz ele alırsanız, bir çocuğun beyni açısından tartışmaya başlarsanız, o zaman genel olarak hikaye anlatımının amacını kaçırmış olursunuz. Filmi gerçekten yaşanabilecek bir şey olarak analiz etmeye başlarsanız, o zaman film elbette işe yaramaz.

Stone, Zavallılar'ı eleştirmenin insanların bugünlerde filmleri nasıl tükettiğinin ve sosyal medyada nasıl yargıladıklarının bir sonucu olduğunu söyledi.

Annemin bir sözü vardır, bir ilişkinin başlangıcında 'O kadar aşığız ki birbirimizin cümlelerini bitiriyoruz' dersiniz.

Sonra zaman geçtikçe, 'Sen hep benim sözümü kesiyorsun'a dönüşür. Filmle olan bir ilişkide de bu olabilir, özellikle de cevap vermekten çok soru soran böyle bir filmde.

Şöyle devam etti: 

Filmi izleyen ve en tatlı romantik komedi olduğunu düşünen kişiler de tanıyorum, elleriyle gözlerini kapatıp izlemek zorunda kalanlar da. Ve bu harika bir şey.

The Independent için kaleme aldığı eleştiride filme 4 yıldız veren Clarisse Loughrey, Stone'un "cesur" performansını övdü ancak şunları yazdı: 

Filmin bazı bölümleri rahatsız edici derecede röntgenci. Örneğin Lanthimos, Paris'te bir genelevde çalışmaya başladıktan sonra Bella'yı çeşitli yaşlı, kıllı ve kötü kokulu müşterilerine hizmet ederken göstermekten fetişist bir zevk alıyor.

Bu sahnelerin ironik bir mizahla ele alınmasına rağmen, Bella hâlâ çoğu zaman şehvet düşkünü erkek bakışının nesnesidir.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU