İki dev, yapay zekayla üretilen görsellerin gerçek gibi gösterilmesini engellemeye çabalıyor

Sahte görüntüleri ayırt etme çabasında filigran ve etiketler kullanılıyor

Refik Anadol'un yapay zekayla ürettiği sanat eseri, bu yıl Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nda sergilenmişti (AP)

Meta ve OpenAI, yapay zeka tarafından üretilen görüntüleri etiketlemenin yollarını bulmak için çabalıyor.

İki şirket, kişilerin bir görselin veya başka bir içeriğin kaynağını izlemesine olanak tanıyacak gizli veya başka türlü etiketler ekliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

OpenAI, ChatGPT ve DALL-E 3'e, görselin meta verilerine yapay zekayla oluşturulduğunu açıkça ortaya koyacak bir etiket yerleştiren yeni özellikler ekleyecek. Firma, görsellerin nasıl oluşturulduklarına dair daha fazla bilgi taşımasını amaçlayan ve kamera şirketleri ve görsel oluşturma araçları üreten diğer kuruluşlar tarafından da benimsenen C2PA standardını kullanacak.

Ancak OpenAI bunun "kazara ya da kasten kolayca kaldırılabileceğini", dolayısıyla bir garanti olmadığını belirtti. Örneğin çoğu sosyal medya sitesi bu meta verileri kaldırıyor ve aynı zamanda sadece bir ekran görüntüsü alınarak da kaldırılabilir.

Meta'nın araçları Facebook, Instagram ve Threads'de yapay zeka tarafından oluşturulan içerikleri tespit etmeye çalışacak ve bunları etiketleyecek.

Sosyal medya devi, halihazırda bu kabiliyeti geliştirdiğini ve "gelecek aylarda" ve bu yıl dünya genelince yapılacak bir dizi büyük seçim öncesinde sosyal platformlarında kullanıma sunacağını açıkladı.

Meta halihazırda kendi yapay zekası kullanılarak oluşturulan görsellere bir etiket yerleştiriyor ancak yeni özelliğinin, "en iyi uygulamayı" kullanmak ve görsellere ve meta verilerine yapay zeka tarafından oluşturulduklarını belirlemeye yardımcı olacak "görünmez işaretler" yerleştirmek için sektör çapında bir çaba kapsamında Google, OpenAI, Microsoft, Adobe, Midjourney ve Shutterstock'tan yapay zeka tarafından oluşturulan görselleri etiketlemesini sağlayacağını söyledi.

Meta'nın küresel ilişkiler başkanı ve Birleşik Krallık'ın eski başbakan yardımcısı Sör Nick Clegg, kötü niyetli kişilerin dezenformasyon yaymak için yapay zeka tarafından üretilen görselleri kullanma potansiyelini Meta'nın bu özelliği sunmasının temel nedeni olarak kabul etti.

"Bu çalışma, gelecek yıllarda giderek daha düşmanca bir alan haline gelmesi muhtemel olduğu için özellikle önemli" dedi.

Yapay zeka tarafından üretilen içeriklerle insanları bilfiil kandırmak isteyen kişi ve kuruluşlar, bunu tespit etmek için uygulamaya konan güvenlik önlemlerini aşmanın yollarını arayacaktır.

Sektörümüzde ve genel olarak toplumda, bir adım önde olmanın yollarını aramaya devam etmemiz gerekecek.

Bir yandan da kişilerin, içeriğin yapay zeka tarafından oluşturulup oluşturulmadığını belirlerken, içeriği paylaşan hesabın güvenilir olup olmadığını kontrol etmek veya doğal görünmeyen veya kulağa doğal gelmeyen ayrıntıları aramak gibi birkaç şeyi göz önünde bulundurması önemli.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU