Haseke'deki nehirlerde petrol sızıntısı

YPG'nin kontrolündeki bölgede çiftçiler sulama için nehirleri kullanmayı bıraktı

2016'dan bu yana YPG kontrolünde olan Haseke'de yaklaşık 350 bin kişi yaşıyor (AFP)

Suriye'nin Haseke bölgesinde petrol kirliliği yaşanıyor. Bölge, Türkiye'nin terör örgütü olarak tanımladığı YPG'nin kontrolünde.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AFP'nin aktardığı habere göre, bölgedeki akarsulara petrol karışması nedeniyle tarım arazileri bir süredir sulanamıyor.

30 yaşındaki çiftçi Nizar el-Awwad konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bölgedeki tüm çiftçiler sulama için nehri kullanmayı bıraktı. Bu kirli suyu kullanırsak kendi arazimizi kendi elimizle öldürmüş oluruz. Çiftçiler zaten yakıt kıtlığı ve kuraklıktan dolayı yaralıydı, kirlenen su da yeni bir yara oldu" diye konuştu.

Petrol kirliliği Suriye'deki iç savaşın başından bu yana büyüyen problemlerden biri.

Ancak Haseke'deki çiftçilere göre, su yollarında son dönemde görülen kirlilik Türkiye'nin YPG kontrolündeki petrol tesislerini vurmasının ardından başladı.


Su yollarına uzanan petrol sızıntısı, 12 yıldır devam eden iç savaş nedeniyle yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan ve uzun süreli enerji kesintileriyle karşı karşıya kalan çiftçilerin halini daha da güçleştirmiş durumda.

Bölgedeki AFP muhabirleri de 55 kilometre uzunluğundaki bir alanda yer alan nehirlerde petrol izlerini görmenin mümkün olduğunu aktardı.

Tarlalarını sulamayı bıraktığını söyleyen 50 yaşındaki çiftçi İbrahim el-Müfdi, "Nehri kullanmak zorunda kalmamamız için sadece yağmur yağmasını umut edebiliyorum" diye konuştu.

Bölgeyi kontrol eden YPG'nin su işlerinden sorumlu yetkilisi de Rmelan ve Kahtaniye yönelik bombardımanın kirliliğe neden olduğunu öne sürdü.

Türk Silahlı Kuvvetleri, 13 Ocak'ta Kamışlı'da PKK/YPG kontrolündeki petrol üretim tesislerinin vurulduğunu açıklamıştı.



Independent Türkçe, AFP, İHA 

DAHA FAZLA HABER OKU