İsveç hava savunmasının en büyük kozu: RBS-97

Umut Berhan Şen Independent Türkçe için yazdı

Geçen ay İsveç Sivil Savunma Bakanı Carl Oskar Bohlin ve Genelkurmay Başkanı Michel Byden'in yaptığı "İsveç'te savaş olabilir" ve "Savaşa hazır olun" uyarıları İşveç kamuoyunda ciddi anlamda paniğe neden oldu.

Peki, muhtemel bir savaş halinde İsveç'in hava savunma sistemi ne durumda?

Esasen, son iki asırdır savaş yüzü görmeyen bir ülke olan İsveç hem silahlı kuvvetlerini hem de hava savunma sistemlerini sürekli olarak yeniden konfigüre ve restore ediyor.

Bunlar arasında en etkili olan ise RBS-97 hava savunma füze sistemi.
 

 

İsveç havacılık ve savunma sanayi şirketi (SAAB) tarafından üretilen RBS (Robot System)-97 oldukça sıra dışı bir hava savunma sistemi.

Sahip olduğu özellikler sayesinde, RBS-97 hava savunma füze sistemi, İsveç ulusal savunmasının ve İsveç ordusunun bel kemiği olarak nitelendirilen Hava Savunma Alayının da omurgasını teşkil ediyor.

RBS-97 karadan havaya fırlatılabiliyor ve 40 km menzile sahip.

Uçan tüm hedefleri gece gündüz, her türlü hava koşullarında vurabilme kabiliyeti var.

Ayrıca 75 kilogram ağırlığında güçlü bir savaş başlığı mevcut.

RBS-97 aynı zamanda menzilindeki hedeflerin istihbaratını da yapabilen bir radara da sahip.  

Tüm bunlara ilaveten, muhtemel bir savaş durumunda radar, muhabere, komuta kontrol ve dijital altyapı sistemlerine saldırması muhtemel elektronik harp unsurlarına karşı da üstün şekilde mukavemet edebiliyor.

Nihayetinde, İsveç'in havacılık ve savunma sanayinin ürettiği en önemli silah sistemlerinin başında RBS-97'nin geldiği kuşkusuz.

Dolayısıyla, muhtemel bir savaş durumunda İsveç Silahlı Kuvvetleri, oldukça caydırıcı ve zorlu bir savunma reaksiyonu gösterebilir.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU