Hunter Biden, ABD Kongresi'nde ifade vermeyi kabul etti

İşin ucu, Joe Biden'a dayanıyor

Vergi kaçakçılığıyla suçlanan Hunter Biden'ın 17 yıla kadar hapsi isteniyor (AP)

ABD Başkanı Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden, babası hakkında Kongre'de yürütülen azil soruşturmasında ifade vermeyi kabul etti.

Karar perşembe günü Temsilciler Meclisi Denetim Komitesi tarafından açıklandı.

Hunter Biden aylar boyunca herhangi bir kapalı oturumda ifade vermeyi reddetmiş ve bu durum nedeniyle "mahkemeye itaatsizlikle" suçlanmanın eşiğine kadar gelmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Komiteden yapılan açıklamada, oğul Biden'ın 28 Şubat'ta yeminli ifade vereceği aktarıldı. AP haber ajansı, yeminli ifadenin özel bir oturumda olacağı ancak Hunter Biden'ın daha sonra halka açık bir şekilde ifade verme şansı da bulacağını bildirdi.

Haberde, ifade vermesi için yürütülen müzakereler nedeniyle Cumhuriyetçilerin Hunter Biden hakkındaki "itaatsizlik" suçlamasını beklettikleri belirtildi.

Denetim Komitesi Başkanı James Comer ve Yargı Komitesi Başkanı Jim Jordan tarafından yapılan ortak açıklamada, "Yeminli ifade Biden ailesi üyeleri ve yakınlarıyla yapılacak birkaç görüşmenin ardından alınacak. Hunter Biden'ın ifadesini dört gözle bekliyoruz" dendi.

Açıklamada ayrıca Başkan Biden'ın kardeşi James Biden'ın da ifade vermesi için avukatlarıyla müzakere yürütüldüğü aktarıldı.

Washington Post'a konuşan bir kaynak, Cumhuriyetçi üyelerin kapalı oturumlarda bazı konuları "cımbızladığını" ve Hunter Biden'ın daha önce bu nedenle kapalı kapılar ardında ifade vermeyi reddettiğini söyledi.

Hunter Biden'ın avukatı Abbe Lowell geçen hafta yaptığı açıklamada, müvekkilinin kapalı oturumda ifade vermeyi reddettiğini çünkü "Cumhuriyetçilerin ifadeyi çarpıtmasından, manipüle etmesinden ve kötüye kullanmasından" endişe ettiğini söylemişti.

ABD Başkanı Joe Biden hakkındaki azil soruşturmasına öncülük eden Cumhuriyetçi vekiller, Hunter Biden'ın iş anlaşmalarında aile soyadından fayda sağladığı ve bazı ortaklarına babasına erişim fırsatı sağlayarak çıkar elde ettiği iddialarını soruşturuyor.

Eylülde konuyla ilgili bir açıklama yapan dönemin Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, komitenin "Biden ailesi içinde bir yolsuzluk kültürü" tespit ettiğini öne sürmüştü.

Beyaz Saray ise yürütülen soruşturmayı Biden'ın yeniden seçilme şansını azaltmak için ortaya konan "siyasi bir gösteri" olarak gördüğünü açıklamıştı.


Independent Türkçe, BBC, AP

DAHA FAZLA HABER OKU